Η ταχεία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει ανησυχήσει τους ειδικούς καθώς πιστεύουν ότι με ο ραγδαίος τρόπος εξέλιξης και υιοθέτησης μοντέλων AI θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα ίδια τα θεμέλια της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.
Σε πολλά άρθρα μέχρι τώρα απευθυνθήκαμε στην τεχνητή νοημοσύνη και στα πολλά καλά που διαφυλάσσει για το μέλλον των ανθρώπων. Η αυτοματοποίηση χρονοβόρων διαδικασιών, οι εξατομικευμένες υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει όπως επίσης και πολλά άλλα, καθιστούν την AI πολύ σημαντικό και χρήσιμο συνοδοιπόρο στην προσπάθεια του ανθρώπου να αναβαθμίσει τεχνολογικά την ζωή του και το μέλλον της ανθρωπότητας.
Τι γίνεται όμως όταν η τεχνολογία παίρνει το “πάνω χέρι”;
Η επιτάχυνση της τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να διαταράσσει ήδη δημοκρατικές διαδικασίες όπως οι εκλογές και να απειλήσει ακόμη και την ανθρώπινη ύπαρξη, προειδοποίησαν ειδικοί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Reuters NEXT στη Νέα Υόρκη.
Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη είναι -πιο εύκολο από ποτέ- να δημιουργηθούν κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο σε απάντηση ανοιχτού τύπου εντολών (open end), πράγμα το οποίο έχει εγείρει τον ενθουσιασμό αλλά ταυτόχρονα φόβους και ανησυχίες για ορισμένες εργασίες μέχρι και για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Reuters NEXT στη Νέα Υόρκη ο Gary Marcus, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έκανε μία δήλωση πολύ ανησυχητική. Όπως ο ίδιος τόνισε, η πιθανότητα καμία από τις εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο να μην επηρεαστεί από deep fakes και παρόμοιες τεχνολογίες “είναι σχεδόν μηδενική”.
Ένας μεγάλος προβληματισμός είναι ότι η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη ενίσχυσε τα deepfakes – ρεαλιστικά αλλά πλαστά βίντεο που δημιουργούνται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, εκπαιδευμένους με πλούσιο υλικό από το διαδίκτυο – τα οποία εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, θολά.
Όπως εξήγησε περαιτέρω ο Gary Marcus ενώ τέτοιου είδους τεχνολογίες υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, κάτι το οποίο προηγουμένως μπορεί να κόστιζε μερικά εκατομμύρια δολάρια, τώρα μπορεί να κοστίζει τόσο λίγο όσο 300 δολάρια.
Παράλληλα, εταιρίες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημoσύνη για να λαμβάνουν αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων σχετικά με την τιμολόγηση, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μεροληπτικά αποτελέσματα.
Μια άλλη αναδυόμενη απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι νομοθέτες και οι ηγέτες της τεχνολογίας είναι η πιθανότητα να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη τόσο ισχυρή, ώστε να αποτελέσει απειλή για την ανθρωπότητα.
“Δεν πρέπει να υποτιμούμε πόσο ισχυρά είναι αυτά τα μοντέλα τώρα και πόσο γρήγορα θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρά,” δήλωσε ο Anthony Aguirre, Founder και Executive Director του Future of Life Institute.
Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στο νου ότι παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει πολλές πόρτες σε έναν τεχνολογικό κόσμο, η κατάσταση αυτή αποτελεί δίκοπο μαχαίρι.
Η εξάρτηση σε μία ολοένα και πιο ισχυρή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης απειλεί να εξαλείψει θέσεις εργασίας σε σημείο όπου μπορεί να είναι αδύνατο για τους ανθρώπους να μάθουν απλώς νέες δεξιότητες και να εισέλθουν σε άλλους κλάδους.