Στον τεχνολογικό χώρο, η εξέλιξη δεν περιμένει κανέναν. Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Ένα από τα πιο προκλητικά και καινοτόμα παραδείγματα είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην οδική κυκλοφορία. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική οδική σφαίρα σε αυτήν την εξέλιξη;
Στο εξωτερικό, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται φανάρια κυκλοφορίας με τεχνητή νοημοσύνη, μία καινοτομία της Google. Το καινοτόμο πρόγραμμα Green Light της Google αναλύει τα δεδομένα των χαρτών και χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιστοποιήσει το χρονισμό των φωτεινών σηματοδοτών στις πόλεις. Ο στόχος είναι να ρυθμίσει την κίνηση στους δρόμους με τέτοιον τρόπο που διευκολύνει το μποτιλιάρισμα και μειώνει τις εκπομπές ρύπων.
Το Green Light αναλύει τις κυκλοφοριακές προτιμήσεις και τα μοτίβα στα σταυροδρόμια, δημιουργώντας έτσι έξυπνες συστάσεις για τους μηχανικούς κυκλοφορίας. Τα πρώτα δοκιμαστικά έδειξαν μείωση στην οδική συμφόρηση κατά 30% και μείωση στις εκπομπές των ρύπων κατά 10%. Το πρόγραμμα έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές πόλεις παγκοσμίως.
Δείτε πως λειτουργεί:
Το ελληνικό οδικό σύστημα μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις καθώς οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βελτιώσουν την κίνηση σε πολυσύχναστους δρόμους, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές “χειροκίνητες” μεθόδους.
Μία τέτοια τεχνολογική μετάβαση στο κυκλοφοριακό κομμάτι της χώρας σε αντίθεση με την γενική αντίληψη, πρόκειται για μία μη δαπανηρή επένδυση καθώς δεν απαιτούνται σημαντικές αναβαθμίσεις υποδομών.
Το κατά πόσο μία τέτοια κίνηση θα υιοθετηθεί από την ελληνική οδική νομοθεσία θα κριθεί από πολλούς παράγοντες, ωστόσο είναι μία κίνηση στην οποία η χώρα μας δεν αναμένεται να προχωρήσει σύντομα.