Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Elon Musk εναντίον Sam Altman: Η Μάχη για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Όφελος της Ανθρωπότητας

Σε μία εξέλιξη που θα συζητηθεί στον τομέα της Τεχνολογίας, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Elon Musk κινείται νομικά εναντίον της OpenAI, της εταιρείας πίσω από το διάσημο ChatGPT, και του CEO της, Sam Altman. Ο Musk κατηγορεί την OpenAI για εγκατάλειψη της αρχικής της αποστολής – την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης προς το συμφέρον της ανθρωπότητας και όχι με κίνητρο το κέρδος.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Ανώτερο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο την περασμένη Πέμπτη, αναδεικνύει την ένταση που υπάρχει μεταξύ του Musk και της OpenAI, μίας εταιρείας που ο ίδιος συν-ίδρυσε. Η OpenAI έχει καταστεί σημαντικός παίκτης στον τομέα της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, εν μέρει χάρη σε δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης από τη Microsoft.

Η καταγγελία του Musk αναφέρει ότι η συμφωνία με τους συνιδρυτές της ΟpenAI, Greg Brockman και Sam Altman, προέβλεπε τη δημιουργία μιας ανοιχτού κώδικα, μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η εταιρεία έχει πλέον μεταστραφεί στη μεγιστοποίηση των κερδών, ειδικά για τη Microsoft, αφήνοντας στην άκρη την αρχική της αποστολή.

Στο επίκεντρο της νομικής διαμάχης βρίσκεται η απελευθέρωση του πιο προηγμένου μοντέλου γλώσσας της ΟpenAI, του GPT-4, το οποίο ο Musk χαρακτηρίζει ως κατ’ ουσία προϊόν της Microsoft. Ο Musk ζητά από το δικαστήριο να επιβάλει στην ΟpenAI τη δημοσιοποίηση της έρευνάς της και να απαγορεύσει τη χρήση των πόρων της, συμπεριλαμβανομένου του GPT-4, για τα οικονομικά συμφέροντα της Microsoft ή οποιουδήποτε ατόμου.

Η ΟpenAI και η Microsoft δεν έχουν απαντήσει στα αιτήματα για σχόλιο σχετικά με τη μήνυση. Ωστόσο, εκπρόσωποι της ΟpenAI απέρριψαν ορισμένες από τις κατηγορίες του Musk, σύμφωνα με αναφορές.

Η μήνυση του Musk φαίνεται να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη συζήτηση γύρω από την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια, ανοιχτή πρόσβαση στην έρευνα και τη δέσμευση στο όφελος της ανθρωπότητας.

Παράλληλα, αναδεικνύει τις εντάσεις που μπορεί να προκύψουν όταν οι αρχικές ιδεολογικές δεσμεύσεις μιας εταιρείας έρχονται σε σύγκρουση με εμπορικές συνεργασίες και στόχους. Η εξέλιξη αυτής της νομικής διαμάχης θα παρακολουθηθεί στενά, καθώς θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την μελλοντική κατεύθυνση της OpenAI όσο και για τον ευρύτερο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!