Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Η ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην εταιρεία κατασκοπείας Intellexa με έδρα την Ελλάδα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα πρωτοφανή πακέτο κυρώσεων εναντίον της εταιρείας κατασκοπείας Intellexa με έδρα την Ελλάδα και την ηγεσία της, μετά την εμπλοκή της εταιρείας σε κατασκοπευτική δραστηριότητα κατά αμερικανικών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το Υπουργείο Οικονομικών εντόπισε δύο άτομα και πέντε οντότητες που σχετίζονται με την Ιntellexa για τον ρόλο τους στην “ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας κατασκοπείας”, την οποία η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζει πως χρησιμοποιήθηκε εναντίον δημοσιογράφων, αντιφρονούντων, ειδικών πολιτικής και αμερικανικών αξιωματούχων.

Οι κυρώσεις παγώνουν ουσιαστικά κάθε αμερικανικό περιουσιακό στοιχείο των εν λόγω ατόμων και οντοτήτων και γενικά απαγορεύουν στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους. Όσοι εμπλέκονται σε συγκεκριμένες συναλλαγές μαζί τους επίσης κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με κυρώσεις. Η εταιρεία είχε ήδη υποβληθεί σε περιορισμούς εμπορίου σύμφωνα με τα μέτρα που επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου τον Ιούλιο του 2023.

Η ανακοίνωση την Τρίτη αποτελεί την πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις σε μια εμπορική οντότητα κατασκοπείας.

Η Ιntellexa είναι μια γνωστή εταιρεία πληροφοριών που έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια μετά την πλατφόρμα τους, γνωστή ως Predator, η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου. Οι ισχυρισμοί αφορούν την αλληλεπίδραση με συσκευές θυμάτων στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκτός από τον ρόλο της ως μιας ατομικής εταιρείας, η Ιntellexa είναι και ιδιοκτήτης, επενδυτής και συνεργάτης με άλλες εταιρείες κατασκοπείας στο πλαίσιο ενός μοντέλου συνασπισμού, σύμφωνα με αναλυτές.

“Μόλις μια συσκευή μολυνθεί από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία δυνατοτήτων κλοπής πληροφοριών και παρακολούθησης – αυτό περιλαμβάνει την μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή δεδομένων, τον εντοπισμό γεωγραφικής θέσης και την πρόσβαση σε ποικιλία εφαρμογών και προσωπικών πληροφοριών στην μολυσμένη συσκευή”, περιέγραψαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών σε ανακοίνωση.

Ο ιδρυτής της Ιntellexa, Tal Dillian, πρώην αξιωματούχος πληροφοριών της ισραηλινής κυβέρνησης, ξεκίνησε την εταιρεία στο Ισραήλ αλλά αργότερα μετακόμισε στο εξωτερικό, δημιουργώντας λειτουργίες στην Κύπρο και την Ελλάδα – όπου οι νόμοι ελέγχου εξαγωγών για τεχνολογίες κατασκοπείας είναι λιγότερο αναπτυγμένοι. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία κατηγορήθηκε για υπηρεσίες προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου καθώς και του Βιετνάμ, σύμφωνα με ερευνητές ασφαλείας και δημοσιεύματα του Τύπου.

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!