Σε μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, 40 χώρες σχεδιάζουν να υπογράψουν μια δέσμευση να μην πληρώνουν ποτέ λύτρα σε κυβερνοεγκληματίες που τελούν επιθέσεις ransomware όπως επίσης και να εργαστούν προς την εξάλειψη του μηχανισμού χρηματοδότησης των χάκερς.
Αυτά ανήγγειλε Anne Neuberger, Αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τον κυβερνοχώρο και την αναδυόμενη τεχνολογία στους δημοσιογράφους μέσω εικονικού briefing.
Σε επιθέσεις ransomware, οι χάκερ κρυπτογραφούν τα συστήματα ενός οργανισμού και ζητούν πληρωμές λύτρων με αντάλλαγμα να τα ξεκλειδώσουν. Ταυτόχρονα κλέβουν επίσης ευαίσθητα δεδομένα χρησιμοποιώντας τα για να εκβιάζουν τα θύματα και για να τα διαρρεύσουν στο διαδίκτυο εάν δεν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους.
Να σημειωθεί πως τον Ιούλιο, η εταιρεία αναλύσεως της αλυσίδας blockchain, η Chainalysis ανέφερε ότι ο όγκος των πληρωμών κρυπτονομισμάτων σε επιθέσεις ransomware πρόκειται να καταγράψει το δεύτερο μεγαλύτερο ετήσιο σύνολο.
Η Πρωτοβουλία “International Counter Ransomware Initiative” ξεκίνησε με αφορμή του αυξανόμενου αριθμού επιθέσεων ransomware σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ΗΠΑ ηγούνται των πληγέντων καθώς εκεί καταγράφονται ποσοστά της τάξης του 46% τέτοιων επιθέσεων.
“Όσο υπάρχουν χρήματα που ρέουν προς τους εγκληματίες ransomware επιθέσεων, αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα συνεχίσει να αυξάνεται”, δήλωσε.
Ενώ εκατοντάδες εταιρείες πέφτουν θύματα κάθε χρόνο, τους τελευταίους δύο μήνες σημειώθηκαν επιθέσεις υψηλού επιπέδου στις HΠΑ, με εταιρείες όπως ο χειριστής καζίνο MGM Resorts International και ο κατασκευαστής προϊόντων καθαρισμού Clorox.
Και οι δύο εταιρείες δεν έχουν ορθοποδήσει πλήρως από τις διακοπές στη λειτουργία τους. Οι νέες πρωτοβουλίες από τη συμμαχία στοχεύουν στην εξάλειψη της χρηματοδότησης των εγκληματιών μέσω καλύτερου διαμοιρασμού πληροφοριών σχετικά με τους λογαριασμούς πληρωμής λύτρων, σύμφωνα με την Neuberger.
Όπως τόνισε, θα δημιουργηθούν δύο πλατφόρμες κοινοποίησης πληροφοριών, μία από τη Λιθουανία και μία κοινή από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι συμμετέχουσες χώρες θα κοινοποιούν μια “μαύρη λίστα” μέσω του Υπουργείου Οικονομικών των HΠΑ, που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για ψηφιακά πορτοφόλια που χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση πληρωμών λύτρων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προσπάθεια θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση της αλυσίδας των τραπεζικών συναλλαγών με σκοπό να ανιχνευθούν παράνομοι πόροι.