Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

IoT συσκευές και κυβερνοασφάλεια: 5 συμβουλές για να μην παίζετε “κορώνα – γράμματα” τα προσωπικά σας δεδομένα

Στην σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα που βιώνουμε το Internet of Things έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων. Από smartwatches μέχρι και αυτόματα μηχανήματα χαρτιών υγείας, το IoT έχει κερδίσει -και όχι αδίκως- την θέση του στον τεχνολογικό χάρτη.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στην έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η οποία διαπίστωσε πως μόνο το 2022 ο αριθμός των IοT συσκευών εκτινάχθηκε κατά 56,3%! Η εκρηκτική υιοθέτηση των IοT συσκευών, εξηγεί ο παγκόσμιος πάροχος πληροφοριών της αγοράς Τεχνολογίας, IDC, θα οδηγήσει έως το 2025 σε 41,6 δισ. συνδεδεμένες συσκευές. 

Τι είναι το IoT

Το “IοT” αναφέρεται στο “Internet of Things” (Διαδίκτυο των Πραγμάτων).

Οι συσκευές IοT (Internet οf Things) είναι φυσικές συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο και ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους για να εκτελούν διάφορες λειτουργίες. Αυτές οι συσκευές μπορεί να είναι οτιδήποτε, από έξυπνα ψυγεία και θερμοστάτες έως αισθητήρες περιβαλλοντικών συνθηκών. Η πιο συχνή επιλογή των ανθρώπων είναι φυσικά τα smartwatches!

Η σημαντική χαρακτηριστική τους ιδιότητα είναι η δυνατότητα να επικοινωνούν με άλλες συσκευές και συχνά να λειτουργούν αυτόνομα χωρίς την ενεργό συμμετοχή ανθρώπων. Μπορούν να συλλέγουν δεδομένα από το περιβάλλον τους μέσω αισθητήρων, να τα επεξεργάζονται, και να λαμβάνουν αποφάσεις ή να εκτελούν εργασίες ανάλογα με αυτά.

Παραδείγματα συσκευών IοT περιλαμβάνουν έξυπνες λάμπες, κάμερες ασφαλείας που συνδέονται στο διαδίκτυο, θερμοστάτες που μπορούν να ελέγχονται από κινητά τηλέφωνα, αισθητήρες υγρασίας, και πολλά άλλα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα όπου οι συσκευές μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται για να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή και την αποτελεσματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος τα Χριστούγεννα οι IοT συσκευές είδαν μία αύξηση στην χρήση τους. Από φωτάκια που ανάβουν με τη χρήση smartphones έως και χριστουγεννιάτικα δώρα τεχνολογίας που αποτελούν την Νο.1 επιλογή για συγγενείς και φίλους, τα Χριστούγεννα έχουν μεταβληθεί σε μία άκρως τεχνολογική εποχή.

Ωστόσο και όπως είναι προφανές, η αυτόματη συλλογή δεδομένων μπορεί να δημιουργήσει αρκετές “τρύπες” ασφαλείας για τους χρήστες τέτοιων συσκευών. Οι προσωπικές πληροφορίες που συλλέγονται και διαμοιράζονται μέσω του δικτύου μπορούν να αποτελέσουν “χρυσό δόλωμα” για επίδοξους hackers ή και να χρησιμοποιηθούν για αθέμητους διαφημιστικούς σκοπούς.

Η ρύθμιση τέτοιων συσκευών με πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας και πρόληψης αποτελούν βασική ανάγκη της εποχής ώστε οι χρήστες να επωφεληθούν στο έπακρο από τα gadgetακια τεχνολογίας χωρίς να ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων τους. Ας δούμε 5 απλές συμβουλές.

 1. Ενημερωθείτε για τις συσκευές σας:
  • Κατανοήστε τι είδους δεδομένα συλλέγει και μοιράζεται η κάθε συσκευή που χρησιμοποιείτε
  • Δώστε περιορισμένο έλεγχο στην πρόσβαση ορισμένων δεδομένων, όπου κρίνετε απαραίτητο
 2. Επιλέξτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
  • Ορίστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για τις συσκευές σας και αλλάξτε τους περιοδικά.
  • Αποφύγετε τη χρήση προεπιλεγμένων κωδικών πρόσβασης που παρέχονται από τον κατασκευαστή.
 3. Αναβαθμίστε το λογισμικό:
  • Ελέγχετε και ενημερώνετε το λογισμικό των συσκευών σας όταν είναι διαθέσιμες νέες εκδόσεις.
  • Οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην ασφάλεια.
 4. Διαχειριστείτε την Πρόσβαση στο Δίκτυο:
  • Χρησιμοποιείτε ασφαλείς δίκτυα Wi-Fi και αλλάξτε τα προεπιλεγμένα ονόματα δικτύου και κωδικούς πρόσβασης.
  • Ενεργοποιήστε την κρυπτογράφηση δεδομένων (WPA3, αν είναι δυνατόν).
 5. Προστατευτείτε με μέτρα ασφαλείας:
  • Εξετάστε τη χρήση λύσεων ασφαλείας, όπως firewalls και λογισμικό antivirus.
  • Ενεργοποιήστε υπηρεσίες παρακολούθησης και ειδοποιήσεων, ώστε να ειδοποιείστε για ασυνήθιστες δραστηριότητες.

 

Η επίτευξη μιας ισορροπίας μεταξύ της άνεσης που προσφέρει το IοT και των μέτρων ασφαλείας αποτελεί προτεραιότητα για το 2024 και εφεξής. Είναι καθήκον μας, ως χρήστες, να ενημερωθούμε, να λάβουμε προληπτικά μέτρα, και να απολαμβάνουμε τα οφέλη της τεχνολογίας με ασφάλεια!

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!