Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Ποιες αλλαγές μπορεί να επιφέρει η AI στην ασφαλιστική βιομηχανία;

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στην ασφαλιστική βιομηχανία, από την αυτοματοποίηση διαδικασιών έως την προσαρμοσμένη προσφορά προϊόντων. Ήδη μόλις μέσα σε δύο χρόνια από την κυκλοφορία του ChatGPT, το τεράστιο γλωσσικό μοντέλο γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, το παγκόσμιο επιχειρείν έχει λάβει διαφορετική από την έως τώρα τροχιά του και οι αλλαγές ακόμα μαίνονται.

Γράφει η Δήμητρα Καφαδάρη,

Στην πορεία των αλλαγών βρίσκεται και ο ασφαλιστικός κλάδος, με την βιομηχανία να κάνει μεγάλα βήματα. Πως όμως θα μετασχηματιστεί το τοπίο; Θα αλλάξει ολόκληρη η έως τώρα δομή και ποιος θα είναι ο νέος ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή; Ας δούμε παρακάτω:

Ενίσχυση της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας μέσω της AI

1. Αυτοματοποίηση και Εξυπηρέτηση Πελατών

Με λίγα λόγια, η AI μπορεί να αυτοματοποιήσει καθημερινές και χρονοβόρες διαδικασίες ή αλλιώς διαδικασίες ρουτίνας, όπως η επεξεργασία απαιτήσεων και η εκτίμηση κινδύνου. Chatbots και εικονικοί βοηθοί, εξοπλισμένοι με δυνατότητες AI, μπορούν να προσφέρουν άμεση εξυπηρέτηση πελατών 24/7, απαντώντας σε συχνές ερωτήσεις και διευκολύνοντας την αναζήτηση πληροφοριών.

Ήδη πολλές ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν μπει στον “χορό” του ψηφιακού μετασχηματισμού, με τα chatbots να μην λείπουν από την αρχική τους σελίδα. Ωστόσο η ένταξη μοντέλων AI είναι μία καινούργια πρωτοβουλία και οι πρώτοι “θαρραλέοι” είναι αυτοί που θα επωφεληθούν περισσότερο.

2. Προσαρμοσμένη Προσφορά Προϊόντων

Με την ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων, η AI μπορεί να προσφέρει βαθύτερη και ουσιαστικότερη πληροφόρηση για τις ανάγκες και τις συνήθειες των πελατών, επιτρέποντας στις ασφαλιστικές εταιρείες να δημιουργούν πιο προσωποποιημένα ασφαλιστήρια προϊόντα.

Ακόμα με την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στην δραστηριότητα των ασφαλιστικών διευρύνεται η περιοχή δραστηριότητας τους καθώς δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσουν νέες αγορές και να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα που ανταποκρίνονται σε σύγχρονες ανάγκες, όπως το cyber insurance ή ασφάλειες προσωπικής υγείας βασισμένες σε wearable τεχνολογίες.

3. Βελτίωση της Αξιολόγησης Κινδύνου

Η AI μπορεί να αναλύσει πολύπλοκα δεδομένα για να εκτιμήσει τους κινδύνους με μεγαλύτερη ακρίβεια, βοηθώντας τις ασφαλιστικές εταιρείες να καθορίζουν τα ασφάλιστρα πιο δίκαια και να μειώνουν τον αριθμό των απατών. Αυτό οδηγεί σε πιο αποδοτική διαχείριση του κινδύνου και σε μείωση των οικονομικών απωλειών.

 

Ο Μετασχηματισμός του Ρόλου του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή

Οι επιπτώσεις φυσικά επεκτείνονται και στον ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Αν και η τεχνολογία μπορεί να αυτοματοποιήσει ορισμένες διαδικασίες, η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και εξατομικευμένη συμβουλευτική προσέγγιση παραμένει κρίσιμη.

Ενίσχυση της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ΑI για να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών τους και να προσφέρουν πιο στοχευμένες και προσαρμοσμένες συμβουλές. Η ΑI μπορεί να ενισχύσει την αξία που προσφέρουν οι διαμεσολαβητές, κάνοντας την επικοινωνία τους με τον πελάτη πιο στοχευμένη και αποτελεσματική.

Προσαρμογή στις Νέες Τεχνολογίες

Είναι απολύτως σημαντικό, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και να αναπτύξουν δεξιότητες με τη χρήση της ΑI για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκμάθηση νέων εργαλείων ανάλυσης δεδομένων ή την ανάπτυξη κατανόησης για το πως η ΑI μπορεί να εφαρμοστεί στην ασφαλιστική συμβουλευτική.

Διατήρηση της Ανθρώπινης Επαφής

Παρά την τεχνολογική πρόοδο, η ανθρώπινη επαφή παραμένει αναντικατάστατη, ιδιαίτερα σε περίπλοκες ή ευαίσθητες ασφαλιστικές ανάγκες. Οι διαμεσολαβητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΑI ως εργαλείο για να ενισχύσουν την παροχή προσωπικών και εμπιστευτικών συμβουλών.

Συμπέρασμα

Η ενσωμάτωση της ΑI στην ασφαλιστική βιομηχανία φέρνει σημαντικές ευκαιρίες για βελτίωση και ανάπτυξη. Ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή θα μετασχηματιστεί, αλλά δεν θα εξαλειφθεί. Η ΑI δεν αντικαθιστά τον ανθρώπινο παράγοντα στην ασφαλιστική βιομηχανία, αλλά τον ενισχύει, καθιστώντας τις υπηρεσίες πιο αποτελεσματικές, προσαρμοσμένες και προσβάσιμες.

Η ΑI μπορεί να ενισχύσει τη σημασία και την αξία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, προσφέροντας πιο προσωποποιημένες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πελάτες. Η προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, η διατήρηση της ανθρώπινης επαφής και η συνεχής εκπαίδευση θα είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των διαμεσολαβητών στο μετασχηματισμένο ασφαλιστικό τοπίο που διαμορφώνει η ΑI.

Η διαδρομή προς την πλήρη ενσωμάτωση της ΑI στην ασφαλιστική βιομηχανία είναι σίγουρα πολύπλοκη και απαιτεί συνεχείς προσαρμογές και εκπαίδευση. Ωστόσο, οι δυνατότητες που προκύπτουν είναι αναμφίβολα μεγάλες, υποσχόμενες μια πιο δυναμική, αποτελεσματική και ασφαλής ασφαλιστική αγορά για όλους τους εμπλεκόμενους. Μέσα από την προοδευτική αυτή εξέλιξη, η ασφαλιστική βιομηχανία δεν θα μετασχηματιστεί απλώς, αλλά θα ενισχυθεί, προσφέροντας πιο στοχευμένες και ουσιαστικές λύσεις σε έναν κόσμο που η ασφάλεια και η προστασία είναι σημαντικότερες από ποτέ.

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!