Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη AI

Η ξαφνική άνοδος του ChatGPT ενθάρρυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντάξει γρήγορα κανόνες για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη (generated AI). Ωστόσο, η OpenAI, η εταιρεία που δημιούργησε το λογισμικό, αργοπορεί όσον αφορά την αλλαγή του σκηνικού της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ πρόκειται να γίνει η πρώτη δυτική κυβερνητική οντότητα που εφαρμόζει υποχρεωτικούς κανονισμούς για την τεχνητή νoημοσύνη, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες να καλύψουν την διαφορά. Οι τρεις θεσμικοί φορείς της ΕΕ συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα για να διαπραγματευτούν μια τελική συμφωνία, με στόχο να ορίζουν τα βασικά σημεία της νομοθεσίας έως το τέλος του έτους.

Οι Google, IBM και Microsoft προσπάθησαν να ασκήσουν “παρασκηνιακά” πίεση τους αρμοδίους της ΕΕ από την αρχή, ήδη από τον Απρίλιο του 2021, όταν προτάθηκε το αρχικό σχέδιο περί νομοθεσίας για την τεχνητή νoημοσύνη. Αλλά η OpenAI δεν επικοινώνησε με κανέναν ευρωπαίο πολιτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Η OpenAI αποφάσισε να εμπλακεί όταν οι χώρες της ΕΕ άρχισαν να πιέζουν για την επιβολή περιορισμών, στη γενική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τεχνολογία GPT της εταιρείας. Αυτό ήταν που ώθησε την ΟpenAI να επικοινωνήσει με ένα μέλος της επιτροπής, με μερικούς εκπροσώπους εθνικών κυβερνήσεων και δύο βασικούς νομοθέτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν ο ιδρυτής της Εταιρίας, Sam Altman είχε προκαλέσει δημοσίως λέγοντας πως η Εταιρία θα αποχωρούσε από την ΕΕ εάν η Εταιρία δεν συμβάδιζε με τους κανόνες. Στη συνέχεια ο ίδιος εξήγησε στην Australian Financial: «Είχα πει, Φυσικά δεν πρόκειται να παραβιάσουμε το νόμο, οπότε αν δεν μπορούμε να συμμορφωθούμε, δεν θα προσφέρουμε υπηρεσία», «Νόμιζα ότι ήταν μια αβλαβής απάντηση και στρεβλώθηκε για να εκληφθεί ως απειλή».

Οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν άλλον έναν λόγο για τον οποίο η ΕΕ αμφισβήτησε τα κίνητρα της ΟpenAI. Η Εταιρία ακόμα διερευνά τα κανονιστικά όρια της ίδιας και το πως θέλει να διαμορφώσει τη ρύθμιση, το οποίο αναμφίβολα είναι δύσκολο. Οι τρεις θεσμικοί φορείς της ΕΕ δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κοινή γνώμη, ενώ και άλλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν αλλάξει πορεία κατά καιρούς.

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!