Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

GenAI στον ελληνικό εργασιακό χώρο: Η Έρευνα του Ομίλου Adecco παρουσιάζει νέες προοπτικές και προκλήσεις

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και η ψηφιακή μετάβαση προχωρά με γοργούς ρυθμούς, η πρόσφατη έρευνα του Ομίλου Adecco “Global Workforce of the Future 2023” φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της GenAI (Generative AI) στην εργασία. Η έρευνα εξετάζει τις νέες τάσεις στην εγχώρια αγορά, προσφέροντας ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για τον βαθμό προετοιμασίας και ανταπόκρισης των εργαζομένων στα εργαλεία AI.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά ενώ σε αυτή πήρε μέρος ένα δείγμα 30.000 εργαζομένων από 23 χώρες οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 25 διαφορετικούς κλάδους.

GenAI στην Ελλάδα: Οι Έλληνες βλέπουν επιφυλακτικά την AI

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν έχουν πλήρως υιοθετήσει τη χρήση του GenAI. Το ποσοστό των εργαζομένων που αξιοποιούν το GenΑI είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον διεθνή μέσο όρο (54%), ενώ λιγότεροι από τους μισούς χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης κατά την καθημερινή τους εργασία υπό την καθοδήγηση των εργοδοτών τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 46% δηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία των εργαλείων AI για τις επαγγελματικές τους ανάγκες.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι χρειάζονται εκπαίδευση

Παρά τις αντιφάσεις, οι Έλληνες εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία της χρήσης της GenAI στην εργασία τους. Το 59% αναφέρει ότι η προσθήκη του GenΑIστην τεχνολογική εργαλειοθήκη τους, τους καθιστά πιο αποδοτικούς, επιτρέποντάς τους να εξοικονομήσουν χρόνο για τα πιο σημαντικά καθήκοντα. Ωστόσο, το 56% θεωρεί αναγκαία την εκπαίδευση και καθοδήγηση από τους εργοδότες τους, προκειμένου να αποκτήσουν επαρκή γνώση και αυτοπεποίθηση στη χρήση της GenΑI.

Ο ανθρώπινος παράγοντας #1 στην αγορά εργασίας

Παρά την έλευση του GenΑI, ο ανθρώπινος παράγοντας κατέχει ακόμα τον πιο σημαντικό ρόλο στον εργασιακό χώρο. Η συναισθηματική νοημοσύνη (σε ποσοστό 40%), η ενσυναίσθηση (σε ποσοστό 34%) και η κριτική σκέψη (σε ποσοστό 32%) αναδεικνύονται ως οι πιο σημαντικές δεξιότητες που επηρεάζουν το εργασιακό περιβάλλον.

Προοπτικές για το Μέλλον

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να εκπαιδευτούν (70%) και να εξελίξουν τις δεξιότητές τους για την ορθή χρήση του GenΑI. Παράλληλα, το 45% έχει σκοπό να παραμείνει στην τρέχουσα του εργασία, ενώ το 54% πιστεύει ότι οι δεξιότητές τους μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλους ρόλους ή κλάδους.

Συνολικά, η έρευνα Adecco Global Workforce of the Future 2023 αναδεικνύει τις νέες προοπτικές και προκλήσεις που εισάγει η τεχνητή νοημοσύνη στον εργασιακό χώρο της Ελλάδας. Η εκπαίδευση και η σωστή καθοδήγηση αναδεικνύονται κρίσιμες “αρετές” για την επιτυχή ένταξη της τεχνολογίας στην εργασιακή καθημερινότητα, ωστόσο τουλάχιστον σε ελλαδικό επίπεδο αυτό θα πάρει λίγο χρόνο.

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!