Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Αναφορά της Europol: Υποστηρίζει το blockchain, αλλά με επιφυλάξεις

Πρόσφατα, η Europol κυκλοφόρησε την Αξιολόγηση των Απειλών στον Χώρο του Ευρωπαϊκού Χρηματοοικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος. Σε αυτήν την ανακοίνωση, αναγνωρίζει την αξία της τεχνολογίας blockchain ως ένα μέσο ανεξαρτησίας και προστασίας. Ωστόσο, εκφράζει ανησυχίες για την αυξανόμενη εγκληματική δραστηριότητα που μπορεί να εκμεταλλευτεί η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi).

Η έκθεση επισημαίνει την πολυπλοκότητα των οικονομικών εγκλημάτων που επηρεάζουν την ΕΕ, όπως το ξέπλυμα χρήματος, η διαφθορά, η απάτη, η παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας και η παραποίηση νομίσματος. Επίσης, υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας, της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτών των εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Η επανάσταση του fintech, που σημαίνει την ένταξη της τεχνολογίας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, παρέχει ευκαιρίες αλλά και απειλές. Οι εγκληματίες έχουν εκμεταλλευτεί γρήγορα αυτές τις καινοτομίες, ιδίως στον τομέα της ψηφιακής τραπεζικής και των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi), που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, υπόσχεται μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ασφάλεια. Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη ρύθμισης σε αυτόν τον τομέα δημιουργεί περιθώρια για οικονομικά εγκλήματα, καθώς οι εγκληματίες αποθηκεύουν παράνομα περιουσιακά στοιχεία σε πλατφόρμες DeFi, όπως αναφέρει το CryptoPotato.

Επιπλέον, τα υψηλά αναπροσαρμόσιμα κρυπτονομίσματα έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε συστήματα απάτης και ξεπλύματος χρήματος.

Τα NFT έχουν επίσης αποκτήσει δημοτικότητα, αλλά έχουν προσελκύσει και απατεώνες λόγω των δυνατοτήτων τους για άμεσες συναλλαγές. Τα NFT ενέχουν σημαντικό κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, λόγω των χαρακτηριστικών διασυνοριακών συναλλαγών τους.

Τέλος, η εμφάνιση του metaverse έχει γίνει αποδεκτή από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και παρέχει νέες ευκαιρίες για τους εγκληματίες. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις απάτης και κλοπής εντός του metaverse, προειδοποιώντας για μια πιθανή τάση οργανωμένου εγκλήματος σε αυτό το εικονικό περιβάλλον.

Σε μια πρόσφατη υπόθεση τον Ιανουάριο του 2023, αρχές έκλεισαν μια κρυπτογραφημένη πλατφόρμα γνωστή ως Bitzlato, η οποία υποπτεύονταν ότι προωθούσε το ξέπλυμα παράνομων κεφαλαίων σχετιζόμενων με ρωσικές εταιρείες που ήταν υπό κυρώσεις της ΕΕ.

Αυτή η πλατφόρμα επέτρεπε την άμεση μετατροπή διαφόρων κρυπτονομισμάτων σε ρωσικά ρούβλια, και συνδέθηκε με την παράνομη αποθήκευση περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ένα σημαντικό μέρος του να σχετίζεται με εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Πηγή: reporter.gr

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!