Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Η CISA και ο ENISA ενισχύουν τη συνεργασία τους

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας (ENISA) υπέγραψε Συμφωνία Συνεργασίας με τον Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) των ΗΠΑ, στους τομείς της ανάπτυξης ικανοτήτων, της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και της ενίσχυσης της επίγνωσης (situational awareness).

Η γεωπολιτική έχει διαμορφώσει το τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο, φέρνοντας ομοϊδεάτες εταίρους πιο κοντά στον απόηχο των κοινών προκλήσεων στον κυβερνοχώρο και της προόδου στις ψηφιακές τεχνολογίες. Την Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου στον κυβερνο-διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ, ο ENISA και η CISA ανακοίνωσαν την υπογραφή του Διακανονισμού Εργασίας τους ως σημαντικό ορόσημο στη συνολική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ακολουθώντας την κοινή δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Thierry Breton και του Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Alejandro Mayorkas, τον Ιανουάριο του 2023.

Η διεθνής στρατηγική του ENISA καθοδηγεί τον Οργανισμό να είναι επιλεκτικός στη συνεργασία με διεθνείς εταίρους και να περιορίσει τη συνολική του προσέγγιση στη διεθνή συνεργασία σε εκείνους τους τομείς και δραστηριότητες που θα έχουν υψηλή και μετρήσιμη προστιθέμενη αξία για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Οργανισμού. Ο CISA είναι βασικός εταίρος του ENISA για την επίτευξη αυτών των στόχων και κατ’ επέκταση της ΕΕ για την επίτευξη υψηλότερου κοινού επιπέδου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Ο Διακανονισμός Εργασίας είναι ταυτόχρονα μια εδραίωση των υφιστάμενων τομέων συνεργασίας, καθώς ανοίγει πόρτες σε νέους.

Τρέχοντα παραδείγματα είναι η οργάνωση και η προώθηση της Διεθνούς Πρόκλησης για την Κυβερνοασφάλεια (ICC), η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της αναφοράς περιστατικών ή της ad hoc ανταλλαγής πληροφοριών για βασικές απειλές στον κυβερνοχώρο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας / Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Josep Borrell δήλωσε: «Οι κυβερνοαπειλές δεν έχουν σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεθνής συνεργασία με τους εταίρους μας είναι απαραίτητη. Η συμφωνία εργασίας μεταξύ ENISA και CISA είναι ένα σημαντικό παραδοτέο από τον κυβερνο-διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ.

Θα μας επιτρέψει να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τις κλιμακούμενες απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζουμε. Ενθαρρύνοντας τη βαθύτερη συνεργασία, μπορούμε να διευκολύνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών, να αναπτύξουμε στρατηγικές συνεργασίας και να ενισχύσουμε τη συλλογική μας ανθεκτικότητα έναντι των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.”

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιομηχανίας, Άμυνας και Τεχνολογίας, Thierry Breton δήλωσε: «Το σημερινό προκλητικό γεωπολιτικό πλαίσιο εκδηλώνεται επίσης σε εντεινόμενες απειλές που αντιμετωπίζουμε στον κυβερνοχώρο. Είναι σημαντικό η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες να εργαστούν χέρι-χέρι για να προωθήσουν έναν ασφαλή κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων μέσω της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας και της βελτίωσης της ασφάλειας των ψηφιακών προϊόντων.”

Διαβάστε περισσότερα: enisa.europa.eu

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!