Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Η Meta καταργεί χιλιάδες λογαριασμούς που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις παραπληροφόρησης από την Κίνα και τη Ρωσία

Η Meta αποκάλυψε πρόσφατα ότι εξουδετέρωσε δύο μεγάλες εκστρατείες μυστικής επιρροής που προέρχονταν από την Κίνα και τη Ρωσία, με αποκορύφωμα την αναστολή χιλιάδων λογαριασμών και σελίδων στο δίκτυό της.

Ο Guy Rosen, επικεφαλής της ασφάλειας πληροφοριών της Meta, δήλωσε ότι η κινεζική ομάδα παραπληροφόρησης στόχευσε πάνω από 50 εφαρμογές, όπως το Facebook, το Instagram, το X (προηγουμένως γνωστό ως Twitter), το YouTube, το TikTok, το Reddit και το Pinterest μεταξύ άλλων.

Αυτό το τεράστιο δίκτυο περιλάμβανε 7.704 λογαριασμούς Facebook, 954 σελίδες, 15 ομάδες και 15 λογαριασμούς Instagram. Φέρεται ότι το διαχειρίζονταν φορείς που βρίσκονται σε όλη την Κίνα. Το περιεχόμενο που μοιράζονταν αφορούσε κυρίως την Κίνα και την επαρχία Σιντζιάνγκ, επικρίσεις για τις εξωτερικές πολιτικές των ΗΠΑ και της Δύσης, καθώς και τους επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης.

Ένα αξιοσημείωτο μοτίβο ήταν η ευρεία κοινή χρήση αμφίβολων συνδέσμων, η οποία εντοπίζεται σε μια ομάδα με την ονομασία Spamouflage (επίσης γνωστή ως DRAGONBRIDGE), η οποία λειτουργεί από το 2018. Οι έρευνες της Meta αποκάλυψαν διασυνδέσεις μεταξύ αυτής της ομάδας και ατόμων που συνδέονται με τις κινεζικές αρχές.

Η Meta τόνισε μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε από την Spamouflage: πολλά σχόλια στις αναρτήσεις τους προέρχονται από άλλους λογαριασμούς της Spamouflage, δημιουργώντας μια εικόνα δημοτικότητας. Ωστόσο, βρέθηκαν ελάχιστες περιπτώσεις όπου γνήσιοι influencers μοιράστηκαν περιεχόμενο της Spamouflage σε πλατφόρμες όπως το Twitter και το YouTube. Παρά την τεράστια εμβέλειά της, οι προσπάθειες της Spamouflage φαίνονται αναποτελεσματικές καθώς η Meta δεν βρήκε καμία σημαντική “δέσμευση” με πραγματικές κοινότητες στις πλατφόρμες της.

Προς άμυνα της, η Κίνα έχει παρατηρήσει τις επαναλαμβανόμενες «rumor campaigns» εναντίον της στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από την Meta να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση που αφορά την Κίνα.

Επιπλέον, ο Meta απέτρεψε τη ρωσική influence campaign με το όνομα Doppelganger, που συνδέεται με τις εταιρείες Structura National Technologies and Social Design Agency. Αυτή η εκστρατεία δημιούργησε websites απομίμησης μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών και κυβερνητικών φορέων, για τη δημοσίευση πλαστών άρθρων που υπονομεύουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία.  Ο Guy Rosen σημείωσε την επεκτεινόμενη εστίασή της εκστρατείας, στοχεύοντας πλέον και χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Μια εντυπωσιακή μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν το “typosquatting” – η δημιουργία domain names παρόμοια με αυθεντικές ιστοσελίδες ειδήσεων. Ο Meta τα περιέγραψε ως τακτικές που χρησιμοποιούνται από κακοήθεις entities για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Από το 2017, η Doppelganger είναι η «πιο επίμονη επιχείρηση ρωσικής καταγωγής» που έχει εξαρθρώσει η Meta. Επιπλέον, καταργήθηκαν και δίκτυα που στόχευαν το κοινό της Τουρκίας.

 

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!