Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Για 2η χρονιά διοργανώνεται ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας – Ανοιχτές οι αιτήσεις σε μαθητές Λυκείου

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις εγγραφών για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ), ο οποίος θα διεξαχθεί για 2η συνεχή χρονιά. Ο διαγωνισμός, ο οποίος ξεκίνησε το 2023, έχει στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές Λυκείου με το χώρο της κυβερνοασφάλειας και να αναπτύξει τις δεξιότητές τους στον αντίστοιχο κλάδο.

Οι εγγραφές από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στα οποία έχει αποσταλεί η πρόσκληση, κλείνουν στις 23 Φεβρουαρίου 2024.

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται αναμφισβήτητα από την ολοένα αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου, κυρίως από τους νέους, αφού οι συναλλαγές, η ενημέρωση, η ψυχαγωγία και η επικοινωνία, συντελούνται κατά κύριο λόγο με ψηφιακά μέσα. Η διευκόλυνση των συναλλαγών, η αμεσότητα της επικοινωνίας και η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία και την ενημέρωση αποτελούν τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του κυβερνοχώρου.

Η αυξημένη, όμως, χρήση του διαδικτύου δεν έχει μόνο θετική πλευρά, μιας και πίσω από τη διαδικτυακή δραστηριότητα συχνά ελλοχεύουν αόρατοι εχθροί.

Υπεύθυνος φορέας για τη διοργάνωση του διαγωνισμού είναι το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων» και το Εργαστήριο Ασφάλειας Συστημάτων (SSL), με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Ξενάκη. Ο διαγωνισμός έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνoασφάλειας.

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνoασφάλειας (ΠΜΔΚ) 2024 θα διεξαχθεί το Μάρτιο του 2024 για μαθητές και μαθήτριες της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Με την ολοκλήρωση των εγγραφών (22 Φεβρουαρίου είναι καταληκτική ημερομηνία εγγραφής) όλες οι ομάδες θα λάβουν οδηγίες σχετικά με την πρόσβασή τους στην ειδική πλατφόρμα, ώστε να μπορέσουν να επιλύσουν τις δοκιμασίες του διαγωνισμού «challenges», από 01/03/2024 (ώρα έναρξης 12:00) έως και 01/04/2024 (ώρα λήξης 12:00).

Η διαγωνιστική διαδικασία θα βασίζεται στο πρότυπο “Πιάσε τη Σημαία” (Capture The Flag) εντός της διαδικτυακής πλατφόρμας CTFd, την οποία έχει αναπτύξει η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ασφάλειας Συστημάτων για τις ανάγκες της Εθνικής Ομάδας Κυβερνoασφάλειας, που διαγωνίζεται στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Cyber Security Challenge (ECSC) που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κυβερνoασφάλειας (ENISA).

Οι δοκιμασίες θα καλύπτουν δημοφιλείς περιοχές της κυβερνoασφάλειας όπως αυτές κατηγοριοποιούνται σε παρόμοιους διαγωνισμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός ECSC και ο αντίστοιχος διεθνής International Cybersecurity Challenge (ICC). Ο βαθμός δυσκολίας των δοκιμασιών θα εκτείνεται από πολύ εύκολες μέχρι και δύσκολες, έτσι ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή όλων των μαθητών που δείχνουν ενδιαφέρον στην ασφάλεια υπολογιστών.

Η κατάταξη των ομάδων θα γίνει με βάση την αξιολόγηση των επιδόσεών τους στις δοκιμασίες (challenges) και σύμφωνα με τις συνοπτικές εκθέσεις (write-ups) που θα υποβάλλουν. Εκεί θα περιγράφεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από την κάθε ομάδα για την επίλυση της κάθε διαδικασίας.

Στους μαθητές/-τριες της 1ης σε βαθμολογική κατάταξη ομάδας θα δοθεί βραβείο, αλλά και η δυνατότητα να γίνουν μέλη της Εθνικής Ομάδας Κυβερνoασφάλειας, η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον φετινό πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Cyber Security Challenge ECSC, που θα διεξαχθεί στο Τορίνο της Ιταλίας 8-11 Οκτωβρίου 2024.

Στις ομάδες που θα κατακτήσουν τη 2η και την 3η θέση θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση και στις προπονήσεις της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το φετινό ECSC. Σε όλα τα μέλη των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στον διαγωνισμό, οι οποίες πρέπει να συμπληρωθούν από τους υπεύθυνους καθηγητές του κάθε σχολείου ή φορέα, έχουν ήδη ανοίξει και θα παραμείνουν ανοιχτές έως και την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024.

Περισσότερα για το διαγωνισμό θα βρείτε εδώ.

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!