Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Γνωρίστε τον GDPR και πως σας προστατεύει

Στις 28 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Δεδομένων, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τη σημασία της προστασίας των προσωπικών μας δεδoμένων και τον ρόλο που διαδραματίζει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) στην καθημερινή μας ζωή.

Προσωπικά Δεδομένα: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικά

Τα προσωπικά δεδομένα αναφέρονται σε οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να αναγνωρίσει κάποιον άνθρωπο, είτε απευθείας είτε έμμεσα. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να περιλαμβάνουν το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, το email, αλλά και πληροφορίες όπως η ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, και ακόμα και την τοποθεσία μέσω των συσκευών μας.

Η σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδoμένων είναι πολυσύνθετη. Καταρχάς, αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής του ατόμου, εξασφαλίζοντας ότι οι προσωπικές του πληροφορίες δεν θα χρησιμοποιηθούν χωρίς τη συγκατάθεσή του. Επιπλέον, η προστασία των προσωπικών δεδoμένων αποτρέπει την κατάχρηση και την πιθανή έκθεση σε κίνδυνο, όπως την απάτη ή την παραβίαση της ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδoμένων (GDPR)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε την κρίσιμη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδoμένων και ενέκρινε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDΡR) το 2016. Η Οδηγία GDPR αποτελεί ένα σημαντικό νομοθετικό πλαίσιο που θέτει κανόνες και πρότυπα για την επεξεργασία προσωπικών δεδoμένων, προστατεύοντας τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών και αυξάνοντας τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται αυτά τα δεδομένα.

Το GDPR επηρεάζει πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής. Από την ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τον τρόπο που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους μέχρι την υποχρέωση των επιχειρήσεων να λάβουν τη συγκατάθεση του κατόχου των δεδoμένων πριν από την επεξεργασία τους, ο GDΡR αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα προσωπικά μας δεδομένα.

Ειδικότερα στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, οι προσωπικές πληροφορίες μας είναι πιο προσβάσιμες από ποτέ. Από τα κοινωνικά δίκτυα και τις online αγορές μέχρι τις ψηφιακές υπηρεσίες τραπεζών και υγείας, τα προσωπικά δεδομένα μας αντιπροσωπεύουν έναν πολύτιμο πόρο για επίδοξους χάκερς.

Επομένως είναι ζωτικής σημασίας να ενημερωνόμαστε τακτικά για τον τρόπο που εταιρείες και πάροχοι χρησιμοποιούν τα προσωπικά μας δεδομένα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αυτά συλλέγονται, επεξεργάζονται και αποθηκεύονται. Οι πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους βάση του GDΡR μπορούν να ανατρέξουν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων (δείτε εδώ) αλλά και στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δείτε εδώ).

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!