Ορισμένοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι ο κυβερνοχώρος θα είναι ο κυρίαρχος χώρος στους επόμενες πολέμους. Ακόμη και αν δεν ξεσπάσει κάποιος ένοπλος πόλεμος, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σε πολλές κυβερνήσεις σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων τους στον κυβερνοχώρο.
Τέτοιες ανησυχίες οδήγησαν αρκετές αμερικανικές πολιτείες να απαγορεύσουν τη χρήση του TikTok σε συσκευές που κυκλοφορούν από την κυβέρνηση. Το θέμα, όπως επεσήμανε ένας αξιωματούχος ασφαλείας από τις Φιλιππίνες, αξίζει σοβαρή συζήτηση μεταξύ των policy makers.
Η δημοφιλής εφαρμογή κοινοποίησης βίντεο, TikTok, ανήκει στην κινεζική ByteDance και, συνεπώς, υποχρεούται σύμφωνα με τους κινεζικούς νόμους να παρέχει δεδομένα από τους χρήστες της στην κινεζική κυβέρνηση κατόπιν αιτήματος από το Πεκίνο. Οι αμερικανικές πολιτείες αναφέρθηκαν στον κίνδυνο του TikTok να χρησιμοποιηθεί για κλοπές δεδομένων και παραπληροφόρηση. Η Φλόριντα ήταν η πρώτη πολιτεία που επέβαλε απαγόρευση το 2020, με άλλες πολιτείες να ακολουθούν.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το Οχάιο απαγόρευσε τη χρήση σε συσκευές που ανήκουν στο κράτος όχι μόνο του TikTok, αλλά και άλλων εφαρμογών και ισοτόπων που βασίζονται στην Κίνα, όπως η Tencent, το Weibo, το WeChat και το DingTalk. Την ίδια εποχή, το Νιου Τζέρσεϋ απαγόρευσε τη χρήση “high-risk software” σε συσκευές που εκδίδονται από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων του TikTok, της Alibaba και του WeChat.
Παρόμοιες απαγορεύσεις έχουν επιβληθεί στη χρήση του TikTok από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το NATO, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, την Ινδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σομαλία, το Ταιβάν και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ολλανδία έχει μια πιο μετριασμένη εκδοχή αυτής της απαγόρευσης.
Το Αφγανιστάν επέβαλε απαγόρευση τον Απρίλιο του περασμένου έτους, κυρίως επειδή οι Ταλιμπάν θεώρησαν ότι το περιεχόμενο του TikTok “δεν συμμορφώνεται με τους ισλαμικούς νόμους”.
Στις Φιλιππίνες, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, Jonathan Malaya, δήλωσε ότι μια παρόμοια απαγόρευση χρήσης του TikTok σε συσκευές της κυβέρνησης από το προσωπικό των ένοπλων δυνάμεων και τον ασφαλιστικό τομέα αξίζει σοβαρής εξέτασης.
Κάποιοι εμπειρογνώμονες του κυβερνοχώρου προτείνουν επίσης απαγόρευση χρήσης της εφαρμογής streaming Zoom σε ευαίσθητες κυβερνητικές συζητήσεις. Η Zoom, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος και μεγαλύτερος μέτοχος είναι ένας Κινέζος που μετακόμισε στη Σιλικόν Βάλεϊ το 1997, έχει διαψεύσει ότι είναι κινεζική εταιρία.
Τον περασμένο μήνα, ο Φιλιππινέζος Πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Jose Manuel Romualdez είπε ότι πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών έδειξαν ότι “σχεδόν όλοι” οι Φιλιππινέζικοι οργανισμοί και συστήματα επικοινωνίας “έχουν πληγεί σοβαρά” και είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν τις Φιλιππίνες στην αντιμετώπιση της απειλής, δήλωσε ο Romualdez.
Σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν ήδη σημανθεί συναγερμοί. Στις Φιλιππίνες, η απειλή απαιτεί μια έγκαιρη και κατάλληλη αντίδραση.
Πηγή: philstar.com