Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Πως μπορείτε να διαγράψετε τα δεδομένα σας από τις μηχανές αναζήτησης;

Τα προσωπικά μας δεδομένα και το κατά πόσο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και γενικότερα ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πραγματικά ανησυχητικό το τι μπορεί να βρει κάποιος με μια απλή αναζήτηση στο Internet. Και εδώ τίθεται το θέμα του ποιοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές μας πληροφορίες και πως χρησιμοποιούνται τα δεδομένα μας;

Μηχανές αναζήτησης όπως το Google, το Bing αλλά και πλατφόρμες όπως το Facebook και το X (πρώην twitter) έχουν λάβει τα μέτρα τους προκειμένου να διατηρήσουν έως έναν βαθμό διαφανή την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και να προστατεύσουν τους χρήστες από πιθανή διαρροή των προσωπικών τους πληροφοριών.

Ωστόσο, επίδοξοι χάκερς καραδοκούν “εκεί έξω” με αποτέλεσμα να μην είμαστε ποτέ σίγουροι το που μπορεί να βρίσκονται οι πληροφορίες μας, πως χρησιμοποιούνται και με ποιον σκοπό.

Παρακάτω θα δούμε απλές και χρήσιμες συμβουλές για το πως να διαγράψουμε κάποια δεδομένα μας από τις μηχανές αναζήτησης.

Κρύψτε το προφίλ σας στο Facebook:

Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολή. Απλώς μεταβείτε στο προφίλ σας στο Facebook, και ανοίξτε το μενού του προφίλ σας (πάνω δεξιά, με την φωτογραφία προφίλ σας). Από εκεί πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις και Απόρρητο -> Ρυθμίσεις -> Απόρρητο και πατήστε “Όχι” στην εύρεση από τις μηχανές αναζήτησης (By Default η επιλογή είναι στο “Ναι”). Παρόμοια διαδικασία ακολουθείτε και στα υπόλοιπα Social Media, Instagram, X κ.α.

Διαγράψτε ανενεργούς λογαριασμούς:

Παρόλο που δεν τους χρησιμοποιείται, οι ανενεργοί λογαριασμοί παρακρατούν πληροφορίες όπως το όνομά σας, το email σας, το κινητό σας, τυχόν διευθύνσεις και άλλα. Ανατρέξτε σε όποιες ιστοσελίδες έχετε λογαριασμό και διαγράψτε αυτούς που δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Σε περίπτωση που δεν θυμάστε που έχετε εγγραφθεί πηγαίνετε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που χρησιμοποιείτε και εντοπίστε τις “υπηρεσίες”.

Αλλάξτε το όνομά σας στα Social Media:

Παρόλο που δεν βοηθάει στο engagement σε μία επιχείρηση, εάν είστε ιδιώτης καλό θα είναι να αλλάζετε συχνά το όνομα χρήστη και απαραιτήτως, να ενημερώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα των κωδικό σας.

Αυτά είναι μερικά χρήσιμα tips για να εξασφαλίσετε ενός είδους προστασίας. Δυστυχώς στον σύγχρονο τεχνολογικό κόσμο τα δεδομένα μας “καρφιτσώνονται” σε μηχανές αναζήτησης, ιστοσελίδες και γενικότερα στον κυβερνοχώρο οπότε να θυμάστε, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση!

 

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!