Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Επεκτείνει τους Κανόνες Κυβερνοασφάλειας: Τράπεζες και Αεροπορικές στο Στόχαστρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη διεύρυνση του εύρους των προτεινόμενων κανονισμών για την κυβερνοασφάλεια, κάτι το οποίο θα επηρεάσει όχι μόνο μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon, η Google της Alphabet Google και η Microsoft, αλλά ταυτόχρονα τράπεζες και αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο σχέδιο των κανόνων.

Η κίνηση της ΕΕ για την εγκαθίδρυση ενός τέτοιου συστήματος έρχεται τη στιγμή που η Big Tech εξετάζει την αγορά κυβερνητικού cloud για να ωθήσει την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ενώ μια πιθανή έκρηξη στην τεχνητή νοημοσύνη μετά την επιτυχία του ChatGPT της OpenAI θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τη ζήτηση για υπηρεσίες cloud.

Η τελευταία πρόταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας, ENISA, αφορά ένα ευρωπαϊκό σχήμα πιστοποίησης (EUCS) το οποίο εγγυάται την κυβερνoασφάλεια των υπηρεσιών cloud και καθορίζει πώς οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες στην ΕΕ επιλέγουν έναν πάροχο για τις επιχειρήσεις τους.

Το έγγραφο διατηρεί βασικές διατάξεις που περιλαμβάνονται σε προηγούμενα σχέδια, όπως η απαίτηση για τις αμερικανικές τεχνολογικές γίγαντες να δημιουργήσουν μια κοινοπραξία με μια εταιρεία με έδρα την ΕΕ, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή “ετικέτα” κυβερνoασφάλειας. Μια άλλη διάταξη αναφέρει ότι οι υπηρεσίες cloud πρέπει να λειτουργούνται και να συντηρούνται από την ΕΕ, ενώ όλα τα δεδομένα των πελατών των υπηρεσιών clοud πρέπει να αποθηκεύονται και να επεξεργάζονται στην ΕΕ, με τους νόμους της ΕΕ να έχουν προτεραιότητα έναντι των νόμων εκτός ΕΕ σχετικά με τον πάροχο υπηρεσίας cloud.

Αυτές οι υποχρεώσεις εφαρμόζονται στο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, από τα τέσσερα που υπάρχουν. Το τελευταίο σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα για αυτές τις αυστηρές απαιτήσεις να επεκταθούν στο τρίτο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας. Τα κράτη της ΕΕ εξετάζουν τώρα το τελευταίο προσχέδιο, μετά το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει ένα τελικό σχήμα.

Ο όμιλος τεχνολογικών πιέσεων CCIA ανέφερε ότι η διεύρυνση του εύρους θα επηρεάσει μεγαλύτερο φάσμα βιομηχανιών.

«Αυτό θα περιλαμβάνει τις τράπεζες, αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες κοινής ωφέλειας και τομείς που υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις», δήλωσε ο Alexandre Roure, Διευθυντής Δημόσιας Πολιτικής της CCIA Europe.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), μαζί με τον Όμιλο Ευρωπαϊκών Ταμιευτηρίων (ESBG), την Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ιδρυμάτων Πληρωμών (EPIF) και την Insurance Europe επέκριναν την Τρίτη τις απαιτήσεις κυριαρχίας.

Πηγή: Reuters

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!