Οι δαπάνες για το cybersecurity παγκοσμίως πρόκειται να γίνουν πολύ μεγαλύτερες, φτάνοντας τα 215 δισεκατομμύρια δολάρια τον επόμενο χρόνο. Πρόκειται για αύξηση 14% σε σχέση με όσα δαπανήθηκαν το 2023, σύμφωνα με ειδικούς της Gartner.
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της δαπάνης, το 42% για την ακρίβεια, θα διατεθεί σε κάτι που ονομάζεται «υπηρεσίες ασφαλείας». Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν πράγματα όπως η λήψη συμβουλών για την ασφάλεια, η πρόσληψη εξωτερικών εμπειρογνωμόνων για βοήθεια με την ασφάλεια, η ρύθμιση συστημάτων ασφαλείας και η συντήρηση του υλικού του υπολογιστή που διατηρεί τα πράγματα ασφαλή. Με απλά λόγια, είναι σαν να επενδύετε σε κλειδαριές, συναγερμούς και ειδικούς για να προστατεύσετε το ψηφιακό σας υλικό. Αυτό το μέρος των δαπανών για την κυβερνοασφάλεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 11% για να φτάσει τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.
Άλλα μέρη της κυβερνοασφάλειας, όπως η διατήρηση της ψηφιακής υποδομής ασφαλή και η διασφάλιση των δικτύων που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές για να συνομιλούν μεταξύ τους, θα έχουν επίσης σημαντικές επενδύσεις, με 33,3 δισεκατομμύρια δολάρια και 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.
Γιατί όλη αυτή η φασαρία για το cybersecurity; Λοιπόν, υπάρχουν περισσότερες και πιο τρομακτικές ψηφιακές απειλές εκεί έξω. Έτσι, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις πρέπει να εντείνουν το παιχνίδι τους όσον αφορά την προστασία των ψηφιακών τους περιουσιακών στοιχείων. Είναι κάπως σαν το πώς θα κλειδώνατε τις πόρτες και τα παράθυρά σας για να προστατεύσετε το σπίτι σας από εισβολείς.
Σύμφωνα με τον Shailendra Upadhyay στη Gartner, η δημιουργία και η βελτίωση προγραμμάτων κυβερνοασφάλειας δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Είναι σαν να κάνετε τις ψηφιακές σας άμυνες πιο δυνατές απέναντι στους κακούς.
Μια έρευνα της Moody’s, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, έδειξε ότι οι οργανισμοί το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Αύξησαν τις δαπάνες τους για την κυβερνοασφάλεια κατά ένα τεράστιο 70% από το 2019 έως το 2023. Επιπλέον, διαθέτουν περισσότερα χρήματα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στους τεχνολογικούς προϋπολογισμούς τους. Το 2023, αφιέρωσαν το 8% των τεχνολογικών τους προϋπολογισμών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, από 5% το 2019.
Αν και οι οργανισμοί ξοδεύουν περισσότερα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δεν χρησιμοποιούν όλοι πολύ καλές μεθόδους για να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο. Μερικά από τα πράγματα που κάνουν μπορεί να μην λειτουργούν όσο καλά θα ήθελαν. Αυτό είπε ο Leroy Terrelonge, ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας της Moody’s, σε μια δήλωση.
Υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις ανθρώπους που είναι πραγματικά καλοί στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όπως ειδικοί στην ασφάλεια των πραγμάτων στο διαδίκτυο. Και υπάρχει μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται Generative AI, η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα που δεν έχουμε ξαναδεί. Έτσι, ενώ προσπαθούμε να είμαστε πιο ασφαλείς στο διαδίκτυο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να καταλάβουμε για να βεβαιωθούμε ότι το κάνουμε σωστά.