Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Μέχρι και χειρόγραφα θα μπορεί να μιμείται η τεχνητή νοημοσύνη σε λίγο καιρό

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία που μπορεί να μιμηθεί χειρόγραφα κείμενα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η εξέλιξη φέρνει μαζί της τόσο οφέλη όσο και προβληματισμούς όσον αφορά τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται “μέχρι που θα φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη”. Στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετές ακόμα κορυφές να κατακτήσει. Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μιμηθούν φωνές άλλων ανθρώπων, να δημιουργήσουν πρωτότυπες εικόνες και βίντεο, ενώ η γραμμή πολλές φορές με την πραγματικότητα είναι ιδιαιτέρως ισχνή.

Διαβάστε εδώ: Η Open AI αναλαμβάνει δράση για τον περιορισμό των deepfakes στις Εκλογές του 2024

Στο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να αναπτυχθεί έτσι ώστε να μιμείται το στιλ γραφής ανθρώπων, μια εξέλιξη που αναμφισβήτητα θα επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής μας (και πολλές επισκέψεις στα ΚΕΠ).

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνητής Νοημοσύνης Mohamed bin Zayed του Άμπου Ντάμπι ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει τεχνολογία που μπορεί να μιμηθεί ένα χειρόγραφο βασιζόμενη μόνο σε λίγες παραγράφους κειμένου.

Κατά την δημιουργία του εργαλείου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο ΤΝ που έχει σχεδιαστεί να μαθαίνει από το πλαίσιο και το νόημα των δεδομένων. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα νευρωνικού δικτύου (μοντέλο μηχανικής μάθησης που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τη λειτουργία και τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου) υπό την μορφή μετασχηματιστών οράσεως ώστε το σύστημα να μπορεί να μιμηθεί όχι μόνο την ανθρώπινη όραση αλλά και την ερμηνεία εικόνων και άλλων δεδομένων.

Η τεχνολογία πίσω από αυτή την πρακτική ουσιαστικά αναφέρεται σε μία διαδικασία επεξεργασίας δεδομένων και αλγορίθμων που προσπαθεί να ακολουθήσει την διαδικασία με την οποία τα μάτια μας μεταφράζουν την απεικόνιση σε πληροφορίες στον εγκέφαλό μας.

Πρόκειται για μια πρωτοπόρα και άκρως καινοτόμα τεχνολογία η οποία αναμένεται να μετασχηματίζει τεχνολογικά το μέλλον.

Παρά την αντίφαση, η τεχνολογία αυτή φέρνει μαζί της τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τους κινδύνους. Από τη μία, θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα να γράφουν χωρίς στυλό και χαρτί.

Από την άλλη, η δυνατότητα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για μαζική πλαστογραφία σημαντικών εγγράφων, όπως υπογραφές, διαθήκες και συμβόλαια, και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν την ανάγκη για προσεκτική ανάπτυξη και υπογραμμίζουν τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού καθώς και της ανάπτυξης εργαλείων για την πρόληψη της πλαστογραφίας. Όπως δήλωσε ο Hisham Cholakkal, επίκουρος καθηγητής Μηχανικής Όρασης στο MBZUAI: “Είναι σαν να αναπτύσσουμε ένα πρόγραμμα antivirus για έναν ιό.”

Η έρευνα της εν λόγω τεχνολογίας αναμένεται να εφαρμοστεί σε πραγματικές καταστάσεις εντός μηνών.

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!