Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Μέθοδος AI: Ανακάλυψη Ζωής σε Άλλους Κόσμους και Χρόνους

Οι αμερικανοί επιστήμονες καταφέρανε να δημιουργήσουν έναν εξαιρετικά προηγμένο αλγόριθμο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη AI και μπορεί να ανιχνεύει σημάδια ζωής σε διάφορους πλανήτες και σε διάφορες εποχές με ακρίβεια που φτάνει το 90%.

Η NASA, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, αναγνώρισε πρόσφατα την ανάγκη να εξετάσει φαινόμενα που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεξήγητα, παλαιότερα γνωστά ως UFO (Άγνωστα Αεροσκάφη), και τώρα ως UAP (Άγνωστα Φαινόμενα Στον Αέρα). Σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι η έρευνα αυτή θα ενταθεί σημαντικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ειδική ομάδα της NASA διαθέτει πλέον έναν ανεκτίμητο σύμμαχο: το “άγιο δισκοπότηρο της αστροβιολογίας”. Αυτός ο προηγμένος αλγόριθμος, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να εντοπίσει σημάδια ζωής με ακρίβεια 90% και να ανιχνεύσει ακόμη και διακριτικές διαφορές στα μοριακά μοτίβα που υποδεικνύουν την παρουσία βιολογικής ζωής, ακόμη και σε δείγματα που χρονολογούνται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην αντίληψη ότι οι χημικές διεργασίες που διέπουν τα βιολογικά μόρια διαφέρουν σημαντικά από αυτές που διέπουν τα αβιοτικά μόρια. Τα βιολογικά μόρια, όπως τα αμινοξέα, περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις χημικές διεργασίες που τα δημιούργησαν, κάτι που μπορεί να ισχύει και για τυχόν εξωγήινη ζωή. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για να αναγνωρίσει αυτές τις διαφορές και να τις αναλύσει με ακρίβεια.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο με 134 δείγματα, από τα οποία τα 59 ήταν βιολογικά και τα 75 αβιοτικά. Τα δεδομένα χωρίστηκαν τυχαία σε ένα σύνολο εκπαίδευσης και ένα σύνολο δοκιμών για την επικύρωση του αλγορίθμου.

Το “άγιο δισκοπότηρο της αστροβιολογίας” αναγνώρισε επιτυχώς βιολογικά δείγματα, όπως κοχύλια, δόντια, οστά, ρύζι και ανθρώπινες τρίχες, καθώς και απολιθωμένη αρχαία ζωή σε ορισμένα θραύσματα όπως άνθρακας, λάδι και κεχριμπάρι. Ακόμη και αβιοτικά δείγματα, συμπεριλαμβανομένων χημικών ουσιών που δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο και μετεωρίτες πλούσιους σε άνθρακα, αναγνωρίστηκαν με ακρίβεια.

Ο Robert Hazen, επιστήμονας στο Carnegie Institution for Science και συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι ξεκίνησαν με την ιδέα ότι η χημεία της ζωής διαφέρει θεμελιωδώς από αυτήν του άψυχου κόσμου. Αν μπορούσαν να κατανοήσουν αυτούς τους κανόνες, θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν για να εξηγήσουν την προέλευση της ζωής σε άλλους πλανήτες και να ανιχνεύσουν διακριτικά σημάδια ζωής.

Στο μέλλον, αυτή η τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί σε ρομποτικούς εξερευνητές του διαστήματος και σε διαστημόπλοια για να μελετήσουν περαιτέρω πλανήτες και δείγματα που βρέθηκαν στην Δυτική Αυστραλία και πιστεύεται ότι είναι τα παλαιότερα απολιθώματα στον κόσμο, περιέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της ζωής στη Γη. Αν αυτή η θεωρία επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι η Γη ήταν κατάλληλη για τη ζωή πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!