Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Elon Musk για Deep AI: Γι’ αυτό θα πρέπει να ανησυχείτε – Είναι μέγιστης ανάγκης η δημιουργία μίας ρυθμιστικής δομής

Ο Elon Musk, ο εκκεντρικός επιχειρηματίας με όραμα και CEO της Tesla Inc., πρόσφατα συμμετείχε σε συνεδρίαση της Γερουσίας κεκλεισμένων των θυρών, επικεντρωμένη στην πρόοδο και τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Ο Musk, που είναι και ο ιδιοκτήτης της X, ευρέως γνωστής ως Twitter, ήταν ένας από τους περισσότερους από 20 ηγέτες της τεχνολογίας και της πολιτικής που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Musk υπογράμμισε την ανάγκη για μια κανονιστική δομή προκειμένου να εποπτεύονται η ανάπτυξη και η εφαρμογή των τεχνολογιών της ΤΝ.

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Musk εξήγησε τις ανησυχίες του σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που η ΤN μπορεί να προκαλέσει στην κοινωνία. Επισήμανε τη σημασία της εποπτείας και της ρύθμισης για να διασφαλιστεί η υπεύθυνη και ασφαλής χρήση των τεχνολογιών της ΤN, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε θα λέγαμε τους γερουσιαστές ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχούν για τα αυτόνομα οχήματα, αλλά πολύ περισσότερο σε αυτό που αναφέρει ως Deep ΑI.

Ο όρος Deep AI αναφέρεται, πιθανόν, στην “βαθιά” μάθηση (deep learning), μια κατηγορία της τεχνητής νοημοσύνης που επιδιώκει να αντιγράψει τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου στην επεξεργασία δεδομένων.

Το Deep AI πάει ένα βήμα παραπέρα, έχοντας συσταθεί για να διδάξει υπολογιστές τρόπους επεξεργασίας δεδομένων με τρόπο που μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι ανησυχίες του Musk αφορούν την διαρκή αύξηση των δυνατοτήτων της TΝ, ειδικά την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων με τεράστια επεξεργαστική ισχύ που θα μπορούσαν να φαίνονται από τον διάστημα.

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Musk είναι εμπλεκόμενος σε μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, την xAI, αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του στην προώθηση των τεχνολογιών της ΤΝ. Ανέφερε επίσης πληροφορίες από προηγούμενες συζητήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με τους κινδύνους της Deep ΑI και της υπερνοημοσύνης (superintelligence) κατά τις επισκέψεις του στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Musk δεν είχε απευθείας επαφή με τον Mark Zuckerberg, τον CEO της Meta Platforms, της μητρικής εταιρείας του Facebook. Ωστόσο, εξέφρασε την προθυμία του να συμμετάσχει σε ένα “cage fight” με τον Zuckerberg εάν ο ίδιος ενδιαφερόταν για μια τέτοια “συνάντηση”.

Η υποστήριξη του Musk για τον κανονισμό της TΝ υπογραμμίζει την αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας της ηθικής και υπεύθυνης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων και ευκαιριών που παρουσιάζει αυτή η μετασχηματιστική τεχνολογία.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να προχωρά, τέτοιες συζητήσεις γίνονται ουσιαστικές για τον προσδιορισμό του μέλλοντος της ρύθμισης της TΝ και τη διασφάλιση της μέγιστης αξιοποίησης των προτερημάτων της, ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται τυχόν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!