Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Το μέλλον των δεδομένων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έχει ξεκινήσει, και η δημοτικότητά της αυξάνεται συνεχώς. Εργαλεία όπως το ChatGPT έχουν εισέλθει δυναμικά στην καθημερινή ζωή μας, παρέχοντας νέες, εντυπωσιακές δυνατότητες στη δημιουργία και επικοινωνία γλωσσών. Παράλληλα, όμως, η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί τεράστια ποσά δεδομένων για την εκπαίδευσή της, θέτοντας σε πρώτο πλάνο ζητήματα απορρήτου και ηθικής.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Meta, ποντάρουν στη συλλογή δεδομένων για την συνεχή βελτίωση των συστημάτων τεχνητής νoημοσύνης τους. Τα δεδομένα αυτά συχνά προέρχονται από δημόσιες πληροφορίες και αδειοδοτημένα δεδομένα από τρίτα μέρη. Αυτό έχει οδηγήσει σε έντονες συζητήσεις σχετικά με την ηθική και την ασφάλεια των δεδομένων.

Πρόσφατα, η Meta προκάλεσε προσοχή ανακοινώνοντας μια νέα πρωτοβουλία. Οι χρήστες των εφαρμογών της Μeta μπορούν τώρα να διαχειρίζονται κάποια από τα προσωπικά τους δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει τόσο δημόσιες πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και δεδομένα από τρίτα μέρη.

Η αντίδραση σε αυτήν την πρωτοβουλία ήταν ανάμικτη. Ενώ η Μeta υποστηρίζει ότι αυτά τα δεδομένα είναι ουσιώδη για την πρόοδο της τεχνητής νoημοσύνης, οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής εκφράζουν ηθικές ανησυχίες. Οι περιορισμένες δυνατότητες εξαίρεσης που προσφέρονται στους χρήστες βάσει των υφιστάμενων πολιτικών δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες του απορρήτου των δεδομένων.

Τι δεδομένα συλλέγει η Μeta;

Πρόσφατα η Μeta εξέδωσε μία φόρμα στην ιστοσελίδα της, η οποία επιτρέπει τους χρήστες να διαγράψουν συγκεκριμένα κομμάτια δεδομένων που χρησιμοποιούνται κατά την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο αυτή περιορίζεται μόνο σε δεδομένα τρίτων.

Η φόρμα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση, να “κατεβάζουν” ή να διορθώνουν οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία από τρίτα μέρη που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία και την εκπαίδευση τεχνητής νoημοσύνης. Ακόμα έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν τυχόν προσωπικά στοιχεία από τρίτα μέρη που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τεχνητής νoημοσύνης ή να αντιταχθούν και να περιορίσουν την επεξεργασία των προσωπικών πληροφοριών από τρίτα μέρη που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τεχνητής νoημοσύνης.

Το πρόσφατο μοντέλο τεχνητής νoημοσύνης της Μeta, το Llama 2, δεν εκπαιδεύτηκε απευθείας σε πρωτογενή δεδoμένα χρηστών, είπε ένας εκπρόσωπος στο CNBC. Ωστόσο είναι άγνωστο εάν η εταιρεία χρησιμοποιήσει την AI για να λανσάρει νέα features για τους καταναλωτές.

Προς το παρόν, η φόρμα που μπορούν να διαχειριστούν οι χρήστες περιορίζεται σε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες που έχουν αφαιρεθεί από το διαδίκτυο, καθώς και σε δεδoμένα που η Μeta έχει λάβει νόμιμα από οργανισμούς και φορείς που τις συλλέγουν.

Το Facebook και το Instagram περιέχουν τεράστιους όγκους προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών αναρτήσεων που είναι ορατές μόνο στους ίδιους τους χρήστες ή και σε φίλους τους.

Η Μeta δεν έχει επιβεβαιώσει εάν αυτό το περιεχόμενο θα μπορούσε επίσης να εκπαιδεύσει τα μοντέλα AI της στο μέλλον. Η φόρμα εξαίρεσης υποδηλώνει ότι η Μeta επί του παρόντος προσκολλάται σε πηγές που είναι διαθέσιμες στο κοινό.

Η επικοινωνία μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των αρχών προστασίας δεδομένων αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται και οι απαιτήσεις για δεδoμένα αυξάνονται. Το μέλλον των δεδομένων σε αυτήν την εποχή εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της τεχνολογικής προόδου και του σεβασμού προς την ιδιωτική ζωή και την ηθική.

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!