Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Άποψη: Ποια επαγγέλματα θα φθίνουν λόγω της AI;

Από την πρώτη μας επαφή με την AI τεχνολογία πολλοί κινδυνολογούσαν απέναντι στη χρήση της. Ένα από τα πιο κοινά παραδείγματα αντίδρασης απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη ήταν και είναι ότι “θα μας φάει τις δουλειές”. Σίγουρα όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία ο εργασιακός τομέας τείνει να μεταβάλλεται με αναπόφευκτο αποτέλεσμα κάποιες δουλειές να χαθούν από τον χάρτη.

Το παρόν άρθρο πρόκειται για προσωπική άποψη των συγγραφέων* μετά από έρευνα.

Τον Απρίλιο, η Dropbox ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 500 υπαλλήλων. Τον Μάιο, η εταιρεία outplacement Challenger, Gray & Christmas απέλυσε σχεδόν 4.000 άτομα. Και τον Ιούλιο, ο ιδρυτής μιας startup ηλεκτρονικού εμπορίου είπε ότι απέλυσε το 90% της ομάδας υποστήριξής του. Ο κοινός λόγος που αναφέρεται; Τεχνητή νοημοσύνη.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs υπολόγισαν ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν κατά κάποιο τρόπο από το νεότερο κύμα τεχνητής νοημοσύνης, με έως και το ένα τέταρτο όλων των θέσεων εργασίας να γίνονται πλήρως από την τεχνητή νοημοσύνη.

Πράγματι, μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT έχουν επιδείξει μια αρκετά αξιοσημείωτη ικανότητα να γράφουν κώδικα, να προσφέρουν λεπτομερείς οδηγίες για διαφορετικές εργασίες, να περνούν σε εξετάσεις νομικής σχολής και ακόμη και να εκφράζουν ενσυναίσθηση όταν απαντούν σε ιατρικές ερωτήσεις. Και ενώ αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη αναστάτωση, τα αποτελέσματα μπορεί να μην γίνονται ομοιόμορφα αισθητά σε όλο το εργατικό δυναμικό, με τους υπαλλήλους να επηρεάζονται περισσότερο από τους χειρώνακτες.

Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πάντα καλύτερη, ταχύτερη ή φθηνότερη. Στην πραγματικότητα, οι τρέχουσες επαναλήψεις είναι επιρρεπείς στο να κάνουν λάθη και να φτύνουν ψευδείς πληροφορίες.

Εδώ είναι κάποιοι τομείς που αναμένεται να μεταβληθούν:

  • Ιατρική: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κερδίσει χρόνο και χώρο για τους κλινικούς γιατρούς και να βοηθήσει στη μείωση του διοικητικού φόρτου που είναι ως επί το πλείστον συνδεδεμένο με την άμεση φροντίδα των ασθενών.
  • Δίκαιο και Νομική: Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξοπλίσει καλύτερα την κοινωνία ώστε να υποστηρίζει τις αξίες και να επιτύχει τους στόχους του νόμου. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι δικηγόροι μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στις προκλήσεις, όπως η εξάλειψη της ανισότητας, η εξασφάλιση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, η προστασία της δημοκρατίας και η ενίσχυση και επέκταση του κράτους δικαίου.
  • Τέχνη: Θα συναντήσουμε νέα κινήματα τέχνης και νέες μορφές ψηφιακής αισθητικής στο εγγύς μέλλον, και αυτά θα δημιουργηθούν από ανθρώπους και όχι από ΑI. Μεσοπρόθεσμα θα παρουσιαστούν κάποια κινήματα λόγω του αυτοματισμού, ωστόσο η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις σε αυτόν τον τομέα παρά θα εξαλείψει.
  • Λιανεμπόριο: Σκεφτείτε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης τροφίμων ή μια αλυσίδα εστιατορίων. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να προβλέψουν τη ζήτηση για τα τρόφιμα βάσει προηγούμενων δεδομένων όπως επίσης και να βελτιστοποιήσουν τις αποφάσεις σχετικά με αποστολές αποθεμάτων, τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν κ.α. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.
  • Ταινίες – Κινηματογράφος: Εάν το Writers Guild of America και το SAG-AFTRA, το σωματείο που εκπροσωπεί 160.000 ηθοποιούς, δεν εξασφαλίσουν αυστηρότερα προστατευτικά μέτρα κατά της χρήσης ΑI στις διαπραγματεύσεις τους με τα στούντιο του Χόλυγουντ, η κινηματογραφική βιομηχανία θα καταλήξει να βασίζεται λιγότερο σε παραδοσιακούς συγγραφείς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες που βοηθούν να ζωντανέψουν οι ταινίες και αντ’ αυτού οι ταινίες θα βασίζονται σε πιο φθηνό “εργατικό δυναμικό”.
  • Τεχνολογία: Αυτό δεν βρίσκει κανέναν προ εκπλήξεως. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αποδειχθεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία που έχουμε για να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά προγραμματιστών λογισμικού επαναπροσδιορίζοντας την παραγωγικότητα και μειώνοντας τα εμπόδια εισόδου. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το GitHub Copilot μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων κωδικών που χρειάζονται να γράψουν οι προγραμματιστές, παρέχοντας προτάσεις αυτόματης συμπλήρωσης που μπορούν να γίνουν αποδεκτές με μικρές τροποποιήσεις.
  • Εκπαίδευση: Αναμένεται ο αντίκτυπος να είναι πιο γρήγορος και ριζοσπαστικός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επειδή έχει μεγαλύτερη ελευθερία πειραματισμού. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα δούμε την άνοδο των πρώτων πανεπιστημίων με πλήρη τεχνητή νοημοσύνη, στα οποία κάθε γραφείο, δουλειά και δραστηριότητα θα αυτοματοποιηθεί ή θα επαυξηθεί με ΑI.
  • Γεωργία: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μεταμορφώσει τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, να φέρει επανάσταση στη λήψη αποφάσεων και να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν αναδυόμενα ζητήματα από ασθένειες των καλλιεργειών έως ακραία καιρικά φαινόμενα. Αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει στους αγρότες πολύτιμα εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων που βοηθούν στη βελτιστοποίηση των βέλτιστων πρακτικών και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αν και η τεχνολογία ΑI φαίνεται να κινείται γοργά στον σύγχρονο κόσμο, είναι καθήκον μας να συμβαδίσουμε παρά να σταθούμε πλήρως απέναντί της.

Οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μία δόση “καχυποψίας” όχι όμως να τις αρνούμαστε κατηγορηματικά.

*Γνώμη των  και , CNN

Tags

Share this post:

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!