Τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται για άλλη μια φορά στο βάθρο της επικαιρότητας κυρίως λόγο του ρόλου τους και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν. Στην τρομοκρατική επίθεση από την οργάνωση Χαμάς στο Ισραήλ, όπως μαθαίνουμε, τα κρυπτονομίσματα έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στην χρηματοδότηση ακριβώς λόγω της ανωνυμότητας στα πλαίσια των συναλλαγών που προσφέρουν.
Όπως διαβάζουμε στο Reuters, tο Ισραήλ έχει κατασχέσει λογαριασμούς crypto που υποστηρίζει ότι συνδέονται με την οργάνωση Χαμάς. Οι νομοθέτες των ΗΠΑ προτρέπουν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα εναντίων της χρήσης κρυπτονομισμάτων απ’ την τρομοκρατική οργάνωση και τις “θυγατρικές” της.
Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο βίαιες στρατιωτικές ομάδες και οργανώσεις που έχουν κηρυχθεί ως τρομοκρατικές λαμβάνουν και χρησιμοποιούν χρήματα.
Ας δούμε τι γνωρίζουμε για τα κρυπτονομίσματα:
Γιατί τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται στις παράνομες συναλλαγές;
Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μια διεύθυνση πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων (cryptocurrency wallet address), χωρίς πάντα να υπόκειται σε ελέγχους όπως αυτοί των τραπεζών.
Οι διευθύνσεις αυτές χρησιμοποιούν ψευδώνυμα – σηματοδοτούνται μόνο με ένα σειρά γραμμάτων και αριθμών – πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν κρυπτονομίσματα χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.
Η τεχνολογία blockchain που υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα λειτουργεί ψηφιακά, διασυνοριακά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργεί ως ένα σύστημα άμεσων πληρωμών. Τα κρυπτονομίσματα υπόκεινται παγκοσμίως σε λιγότερο συγκεκριμένους κανονισμούς από την παραδοσιακή χρηματοοικονομική διακίνηση, αν και νέοι κανόνες ρύθμισης και εποπτείας εισάγονται σε ορισμένες περιοχές.
Το Συντονιστικό Όργανο για τη Χρηματοπιστωτική Δράση (Financial Action Task Force – FATF), το παγκόσμιο όργανο που είναι υπεύθυνο για τον αγώνα ενάντια στο ξέπλυμα του χρήματος και τη χρηματοδότηση τρομοκρατών, έχει προειδοποιήσει ότι τα κρυπτονομίσματα “κινδυνεύουν να γίνουν καταφύγιο για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές εγκληματιών και τρομοκρατών“.
Μπορούν τα κρυπτονομίσματα να γίνονται tracked?
Τα blockchain όπως το Bitcoin και το Ethereum δημιουργούν μόνιμο δημόσιο αρχείο συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατός ο έλεγχος των κεφαλαίων που κινούνται in-and-out από διευθύνσεις πορτοφολιών, όπως επίσης και με ποια πορτοφόλια αλληλεπιδρούν.
Είναι δύσκολο για έναν απλό άνθρωπο να αναγνωρίσει συναλλαγές blockchain, αλλά οι εταιρείες ανάλυσης blockchain έχουν εργαλεία για την παρακολούθηση των κεφαλαίων.
Ωστόσο, προκειμένου να συσχετίσουν αυτές τις ροές με ένα άτομο ή μια ομάδα, οι ερευνητές εξαρτώνται από πληροφορίες που δεν καταγράφονται από το blockchain.
Οι ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων μπορούν να καταγράφουν ποιες διευθύνσεις ανήκουν σε ποιον πελάτη και η αστυνομία μπορεί να αποκαλύψει τους ανθρώπους πίσω από τα πορτοφόλια.
Η πολυπλοκότητα ωστόσο του blockchain δεν σταματά εκεί. Οι χρήστες μπορούν επίσης να καλύψουν περαιτέρω τα ίχνη τους με την χρήση “κρυπτο-μίξερ” ή ακόμα και μετακινώντας τα κεφάλαιά τους σε χρηματιστήρια ή άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, απ’ όπου είναι δύσκολο να διακριθούν τα εν λόγω κεφάλαια από τα κεφάλαια των υφιστάμενων πελατών.
Τι ποσά κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τρομοκρατικές επιθέσεις;
Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Οι στρατιωτικές ομάδες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για τη μεταφορά χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών, των τραπεζών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, καθώς και των ανεπίσημων χρηματοοικονομικών δικτύων. Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ένα μικρό μέρος, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.
Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε το 2022 ότι πριν από μερικά χρόνια το 5% των τρομοκρατικών επιθέσεων υποψιαζόταν ότι χρηματοδοτούνταν από κρυπτονομίσματα, αλλά ότι αυτό πιθανόν να αυξηθεί στο 20%, όπως ανέφερε το Bloomberg.
Το FATF δήλωσε φέτος ότι τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν “αυξανόμενους κινδύνους χρηματοδότησης τρομοκρατών”, αλλά ότι η “πολύ μεγάλη πλειονότητα” της χρηματοδότησης τρομοκρατών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ρευστό.
Όταν εντοπίζονται ροές παράνομων συναλλαγών σε μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι ροές αυτής της εταιρείας είναι μολυσμένες, όπως δήλωσε η αλυσίδα ερευνητών κρυπτονομισμάτων Chainalysis σε ένα άρθρο.
Η Chainalysis ανέφερε ότι η χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών “αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό, λιγότερο από 1% της συνολικής αγοράς κρυπτονομισμάτων που δραστηριοποιείται σε παράνομες ενέργειες”.