Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Διάλογος ΕΕ-Κίνας: Η Στρατηγική Ψηφιακή Συνεργασία και η Ασφάλεια Προϊόντων στο κέντρο της συζήτησης

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε τον δεύτερο Υψηλού Επιπέδου Διάλογο με την Κίνα για τον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Συν-προεδρεύοντες ήταν η Vera Jourova, Αντιπρόεδρος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της Επιτροπής, και ο Αντι-Πρωθυπουργός της Κίνας, Zhang Guoqing.

Ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο κάλυψε κεντρικά θέματα όπως η ρύθμιση πλατφορμών και δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη, η έρευνα και η καινοτομία, η διασυνοριακή ροή βιομηχανικών δεδομένων, και η ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται online. Στις συζητήσεις συμμετείχε επίσης απομακρυσμένα ο Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των καταναλωτών, Didier Reynders.

Και οι δύο πλευρές εμπλέκονταν σε εμπεριστατωμένη συζήτηση για κρίσιμους τομείς της ψηφιακής πολιτικής και τεχνολογίας. Η Επιτροπή παρείχε ενημέρωση για τις ρυθμιστικές εξελίξεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές.

Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Η Επιτροπή παρουσίασε εξελίξεις στον Νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και υπογράμμισε τη σημασία μιας ηθικής χρήσης αυτής της τεχνολογίας με πλήρη σεβασμό προς τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, με βάση πρόσφατες εκθέσεις του ΟΗΕ.

Επίσης, επανέλαβε την υποστήριξή της για παγκόσμια και συμβατικά πρότυπα για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και προέτρεψε τις αρχές της Κίνας να διασφαλίσουν ένα δίκαιο περιβάλλον επιχειρήσεων βασισμένο στην αμοιβαιότητα στον ψηφιακό τομέα.

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Kίνα όσον αφορά τη χρήση των βιομηχανικών δεδομένων τους, λόγω της εφαρμογής πρόσφατης νομοθεσίας. Οι συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα θα συνεχιστούν στον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για την Οικονομία με σκοπό να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Η Επιτροπή εξήγησε την προσέγγισή της για τη μείωση των κινδύνων στις αλυσίδες εφοδιασμού, την κρίσιμη υποδομή και την τεχνολογική ασφάλεια, σύμφωνα με τη Στρατηγική Οικονομικής Ασφάλειας της Ευρώπης.

Όσον αφορά την ασφάλεια των προϊόντων, η Επιτροπή και η Kίνα υποδέχτηκαν την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης για την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται online.

Το Σχέδιο Δράσης έχει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης των Τελωνείων της Κίνας (GACC). Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάσσουν άμεσα πληροφορίες για μη ασφαλή προϊόντα που πωλούνται online· να οργανώνουν τακτικά εργαστήρια για την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων σχετικά με νομικές διατάξεις, κανονισμούς και καλές πρακτικές· και να οργανώνουν συγκεκριμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τους κανόνες ασφάλειας προϊόντων της EΕ για τις επιχειρήσεις που πωλούν online.

Η Kίνα παρουσίασε ενημερώσεις σχετικά με τις πολιτικές και τις πρακτικές της στον ψηφιακό τομέα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, επαναλαμβάνοντας τον Διάλογο Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας EΕ-Kίνας.

Ιστορικό

Ο πρώτος Ψηφιακός Διάλογος Υψηλού Επιπέδου EΕ-Kίνας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και έκτοτε δεν είχε συγκληθεί ξανά. Η επανάληψη αυτού του Διαλόγου ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο Ursula von der Leyen κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο στις 6 Απριλίου 2023.

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!