Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

16 Ομάδες Hacker επιχείρησαν κατά της Πολωνίας και άλλων Βαλτικών χωρών – Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία του Internet

Σύμφωνα με άρθρο της ρωσικής κρατικής RIA Novosti, 16 oμάδες φιλορωσικών hacker ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν πάνω από 100 επιτυχημένες επιθέσεις ως μέρος μιας μαζικής επιχείρησης εναντίον “συνενόχων ουκρανικών επιθέσεων” στη Ρωσία. Ένας από τους στόχους αυτών των επιθέσεων ήταν η βάση δεδομένων του υπουργείου εσωτερικών ζητημάτων της Λετονίας.

Το κίνητρο αυτών των επιθέσεων, φαίνεται να είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας από τις προσβαλλόμενες χώρες μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δηλώσεις των χάκερς, απενεργοποιήθηκαν 127 πηγές πληροφοριών στην Πολωνία και άλλες βαλτικές χώρες. Μάλιστα σε δήλωσή τους αναφέρουν: “Ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν καταστραφεί και ο τελευταίος Ναζί.”

Οι επιθέσεις φαίνεται να επηρέασαν σοβαρά τα κανάλια ανταλλαγής επίσημων μηνυμάτων κρατικών οργάνων, ενώ πλήγηκε και το τραπεζικό σύστημα κινητών τηλεφώνων. Οι χάκερς διατάραξαν μέχρι τη λειτουργία παρκόμετρων.

Όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο εσωτερικών ζητημάτων της Λετονίας αποτέλεσε στόχο για τις ομάδες αυτές. Η αλληλογραφία του υπουργείου, πληροφορίες σχετικά με τους υπαλλήλους και την αστυνομία, καθώς και επίσημα οικονομικά έγγραφα και προγράμματα διακοπών διέρρευσαν στο διαδίκτυο, προσφέροντας πρόσβαση σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Η συνεργασία 16 ομάδων φιλορωσικών χάκερ σε αυτήν τη μαζική επίθεση αποτελεί ένα ανησυχητικό γεγονός δίχως προηγούμενο στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας. Οι επιθέσεις αυτές δεν απειλούν μόνο τη διαδικτυακή ασφάλεια, αλλά και την πολιτική και στρατιωτική σταθερότητα σε πολλές χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας.

Η επίθεση προς τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας φαίνεται να αποτελεί αντίδραση προς την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Μία ακόμα περίπτωση κυβερνοεπίθεσης τύπου έχει προσβάλλει την Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (BaFin) από την Παρασκευή 01.09. Και σε αυτή την περίπτωση, ύποπτοι των επιθέσεων φαίνεται να είναι φιλορώσοι χακερς λόγω της υποστηρικτικής στάσης της χώρας απέναντι στην Ουκρανία.

Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τις χώρες και τον κόσμο, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται τόσο σε αριθμό όσο και σε ένταση. Η προστασία των κρίσιμων δικτύων και των πληροφοριών αποτελεί προτεραιότητα για τις χώρες και τους φορείς ασφαλείας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε αναφορές της ρωσικής RIA Novosti και ότι η ακρίβεια των πληροφοριών δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα. Ωστόσο, αν αληθεύουν, αποτελούν σοβαρή ανησυχία για την κυβερνοασφάλεια σε διεθνές επίπεδο.

Η προκειμένη περίπτωση αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία συνεργάστηκαν τόσες πολλές ομάδες χακερ. 

Διαβάστε επίσης: Η ιστοσελίδα της γερμανικής χρηματοπιστωτικής υπηρεσίας BaFin προσβάλλεται από DDoS επίθεση εδώ και 4 ημέρες

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!