Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (BaFin) ανακοίνωσε στις 04/09/2023 ότι μια διαρκής επίθεση άρνησης υπηρεσιών (distributed denial-of-service – DDoS) προσβάλει την ιστοσελίδα της από την Παρασκευή.
Η γερμανική αρχή ενημέρωσε ότι έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και προστασίας ώστε να ασφαλίσει την λειτουργία της από τους χάκερς. Ένα από τα μέτρα ανταπόκρισης είναι η προσωρινή απενεργοποίηση της δημόσιας ιστοσελίδας της στη διεύθυνση “bafin.de”.
Παρόλο που κάποιοι χρήστες μπορεί να έχουν σε διαστήματα πρόσβαση στην ιστοσελίδα της BaFin, κυρίως δεν είναι διαθέσιμη.
Η ΒaFin αποτελεί τη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας για το χρηματοπιστωτικό τομέα, εντάσσεται στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και είναι υπεύθυνη για την εποπτεία 2.700 τραπεζών, 800 χρηματοοικονομικών και 700 ασφαλιστικών παρόχων υπηρεσιών. Η ρυθμιστική αρχή είναι γνωστή για τον εποπτικό ρόλο της στη Γερμανία και διεθνώς. Τα τελευταία χρόνια επέβαλε πρόστιμα ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων στη Deutsche Bank και 5 εκατομμυρίων δολαρίων στη Bank of America, αντίστοιχα, για διάφορες παραβάσεις.
Η δημόσια ιστοσελίδα της ΒaFin φιλοξενεί πληροφορίες για τους καταναλωτές και τους κανονισμούς, μέτρα και προειδοποιήσεις, ενώ λειτουργεί επίσης ως χώρος δημοσίευσης σημαντικών εγγράφων που σχετίζονται με τις ερευνητικές δραστηριότητες και τα ευρήματα του οργανισμού.
Επίσης, η ιστοσελίδα φιλοξενεί μια βάση δεδομένων με εγγεγραμμένες εταιρείες και δημόσιους διαγωνισμούς, έναν χώρο για κενές θέσεις εργασίας και μια πλατφόρμα για τους ανώνυμες καταγγελίες παραβάσεων. Όλα αυτά παραμένουν απροσπέλαστα από την Παρασκευή.
Ωστόσο, ο οργανισμός διαβεβαιώνει ότι όλα τα άλλα συστήματα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποστολή της, λειτουργούν χωρίς περιορισμούς.
Η ΒaFin αναφέρει ότι η ομάδα της στον τομέα της πληροφορικής εργάζεται εντατικά για να αποκαταστήσει πλήρως τη δημόσια πρόσβαση στην ιστοσελίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα είναι οι σελίδες της πάλι διαθέσιμες.
Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την DDoS επίθεση στη γερμανική χρηματοπιστωτική αρχή, αλλά είναι πιθανό ότι υπεύθυνοι είναι φιλόρωσοι χακτιβιστές (χάκερ – ακτιβιστές), λόγω της υποστηρικτικής στάσης της χώρας έναντι της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρει.