Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

Κύπρος: Αυξήθηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις σε πολίτες το 2023

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας στην Κύπρο παρατηρήθηκε πως ένα ποσοστό άνω του 50% των πολιτών που συμμετείχαν είχαν πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης το 2023.

Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, διεξήγαγε 2 παγκύπριες έρευνες για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών για την κυβερνοασφάλεια στην κυπριακή επικράτεια. Οι έρευνες ξεχωριστά επικεντρώθηκαν στις κυβερνοεπιθέσεις τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Δείτε εδώ: Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις στην Κύπρο έπεσαν θύματα cyber attack

Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας που αφορά τους πολίτες ήταν τα ακόλουθα:

Στους πολίτες:

  • Το 53% των πολιτών δέχθηκε επίθεση τους τελευταίους 12 μήνες με μέσο όρο 25,9 παραβιάσεις/επιθέσεις τον χρόνο, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από πέρσι της τάξεως του 25% περίπου.
  • Από τους πολίτες που δέχθηκαν επίθεση για το 19% υπήρξε κάποιο κόστος που ανέρχεται στα 141 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρόλο που ο μέσος όρος επιθέσεων αυξήθηκε από 20,9 σε 25,9 παρατηρείται μείωση του κόστους κυβερνοεπιθέσεων (-177 ευρώ) γεγονός που πιθανόν να οφείλεται στην αυξημένη ικανότητα των πολιτών (+9%) να αναγνωρίζουν τα απατηλά μηνύματα.
  • Η πιο συχνή επίθεση (36%) που δέχονται οι πολίτες είναι το phishing, δηλαδή ψεύτικα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παρουσιάζοντας αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με πέρσι.
  • Στην περίπτωση των πολιτών που δεν δέχτηκαν κάποιου είδους επίθεση/παραβίαση τον τελευταίο χρόνο, το 89% δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πέσουν θύμα κακόβουλης επίθεσης στο μέλλον. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με πέρσι το οποίο καταδεικνύει ότι οι πολίτες είναι πιο συνειδητοποιημένοι για τους κινδύνους του διαδικτύου.

 

Υπάρχει άγνοια των πολιτών για προσφερόμενα σεμινάρια για θέματα που αφορούν την κυβερνοασφάλεια αφού το 74% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για κάποιο πρόγραμμα επιμόρφωσης ενώ μόνο το 11% έχει συμμετάσχει σε τέτοια.

Μέσα από την έρευνα διαφάνηκε πως έπειτα μέσω της παρακολούθηση σεμιναρίων οι πιο σημαντικές αλλαγές που έγιναν ήταν η χρήση ισχυρών κωδικών, η συχνή αλλαγή κωδικών και η αποφυγή ύποπτων ιστοσελίδων.

Οι έρευνες αυτές αποτελούν τη δεύτερη στη σειρά χαρτογράφηση της εικόνας σε θέματα κυβερνοασφάλειας στις επιχειρήσεις και στους πολίτες στην κυπριακή επικράτεια.

Η χαρτογράφηση θα συνεχιστεί σε ετήσια βάση και θα εμπλουτίζεται με βάση τις εξελίξεις και τις ανάγκες σε πληροφόρηση που θα προκύπτουν.

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!