Η καρδιά του cybersecurity της τεχνολογίας των τεχνολογικών νέων χτυπάει εδώ

Αρχική

TechIns: Από ισόγειο σπίτι – σε ελληνικό τεχνολογικό γίγαντα!

Ζούμε σε μια εποχή όπου μπορείς να ξεκινήσεις το δικό σου business project από οπουδήποτε. Ακόμα και από το σπίτι σου. Κάπως έτσι σκέφτηκε ο Λεωνίδας Διαμαντόπουλος και ξεκίνησε το 2021 την τεχνολογική εταιρεία TechIns από ένα δίπατο ισόγειο, πρώην κομμωτήριο, που αποτελούσε και την κατοικία του.

Σήμερα η εταιρεία έχει σχηματίσει την δική της ομάδα, ενώ έχει πελάτες σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Λεωνίδας Διαμαντόπουλος, ιδρυτής και CEO της εταιρείας, μιλά στο It’s Possible για το πως ξεκίνησαν όλα, τις υπηρεσίες που παρέχει η TechIns, ενώ δίνει και τις δικές του γρήγορες συμβουλές για όποιον/α σκέφτεται να ξεκινήσει ένα επιχειρηματικό εγχείρημα από το σπίτι του.

Ξεκινήσατε την εταιρία σας από ένα δίπατο ισόγειο που αποτελούσε παράλληλα και την κατοικία σας. Πείτε μας πως ήταν αυτό το ξεκίνημα, τι τεχνολογικό εξοπλισμό είχατε, και ποιες ήταν οι σκέψεις τότε;

H αρχή της TechIns ήταν πραγματικά μια περιπέτεια. Ξεκινώντας από το δίπατο ισόγειο στην Καλλιθέα, το οποίο χρησιμοποιούσα και ως κατοικία, αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός ήταν στοιχειώδης – κάποιοι υπολογιστές, βασικό λογισμικό διαχείρισης και μια σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Το ξεκίνημα ήταν δύσκολο, με πολλές αμφιβολίες και ερωτήματα. Αναρωτιόμασταν αν οι ιδέες μας για τις τεχνολογικές λύσεις και η προσέγγιση της εταιρείας στο InsurTech θα γίνονταν αποδεκτές από την αγορά. Ήταν μια περίοδος αυτοσχεδιασμού, αυτο-μάθησης και αφοσίωσης, αλλά πάνω απ’ όλα, ήταν μια περίοδος όπου η πίστη στο όραμα και τις δυνατότητες της TechIns ήταν ακλόνητη.

Κάθε ημέρα, κάθε πρόκληση, κάθε επιτυχία και αποτυχία ήταν ένα βήμα πιο κοντά στο να καταστήσουμε την TechIns έναν αξιόπιστο τεχνολογικό παίκτη στον τομέα του InsurTech μέσω της SaaS εφαρμογής “Lux” και ευρύτερα στην αγορά ως ένα “software house” που δημιουργεί custom εφαρμογές βάσει των αναγκών της εκάστοτε εταιρείας.

Φτάνοντας στο σήμερα, τι υπηρεσίες παρέχετε και τι ανάπτυξη έχετε πετύχει;

Στη TechIns, βρισκόμαστε στο στάδιο που αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε συνεχώς, ενώ στα πρώτα βήματα μας, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που εκσυγχρονίζει τον τρόπο παρουσίασης των χρηματοοικονομικών προϊόντων. Με την εφαρμογή “Lux”, έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των 500 ενεργών συνδρομητών, παρέχοντας μια εργαλειοθήκη που ενισχύει την αποδοτικότητα στις επαγγελματικές συναντήσεις των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών συμβούλων με τους εν δυνάμει πελάτες τους.

Ωστόσο, η δραστηριότητα της TechIns δεν περιορίζεται μόνο στο “Lux”. Έχουμε εξελιχθεί σε έναν πλήρη πάροχο λύσεων λογισμικού, δημιουργώντας custom εφαρμογές για μεγάλες εταιρείες και ομίλους. Η ικανότητά μας να προσφέρουμε λύσεις που είναι πλήρως προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε πελάτη, μας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ομάδα μας, αποτελούμενη από ικανούς in-house προγραμματιστές και ειδικούς στο UI/UX γραφίστες, καθώς και από έναν πυρήνα 14 ατόμων συνολικά, μετατρέπει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Η επιδεξιότητα και η δέσμευση της ομάδας μας είναι κεντρική στην ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις ανάγκες και τις προκλήσεις των πελατών μας. Γενικότερα τα κύρια χαρακτηριστικά μας είναι η ευελιξία, η ταχύτητα και η συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία με τους πελάτες μας.

Σε όποιον ενδιαφέρεται για τις υπηρεσίες μας, θα ήθελα να πω ότι στη TechIns αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση ως μια ευκαιρία να καινοτομήσουμε. Η προσέγγισή μας στο custom λογισμικό και οι λύσεις SaaS που προσφέρουμε, είναι σχεδιασμένες για να παρέχουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται η εκάστοτε εταιρεία, βελτιστοποιώντας την απόδοση και ανοίγοντας νέες δυνατότητες για ανάπτυξη και καινοτομία.

Τι γρήγορες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιο/α που σκέφτεται να ξεκινήσει ένα business project με έδρα το σπίτι του/της;

Δεδομένης της προσωπικής μου εμπειρίας θα ήθελα να μοιραστώ μερικές γρήγορες συμβουλές με όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν ένα business project από το σπίτι τους:

  1. Μεταμορφώστε ένα Γωνιάκι σε Επιχειρηματικό Οχυρό: Επιλέξτε έναν χώρο στο σπίτι που θα μετατραπεί στο προσωπικό σας γραφείο. Ακόμη και ένα μικρό γωνιάκι μπορεί να γίνει η επιχειρηματική σας έδρα, αρκεί να είναι καλά οργανωμένο και απαλλαγμένο από περισπασμούς.
  2. Δημιουργήστε το Πρόγραμμά σας, Σαν Να Πηγαίνετε στο Γραφείο: Θέστε συγκεκριμένο ωράριο εργασίας και ακολουθήστε το με πειθαρχία. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαχωρίζετε την εργασιακή από την προσωπική σας ζωή.
  3. Διαχείριση Χρόνου: Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως ημερολόγια και εφαρμογές διαχείρισης έργων για να οργανώσετε τις δραστηριότητές σας και να προτεραιοποιήσετε τα καθήκοντα. Εάν είστε freelancer προτείνω το hubspot για την διαχείριση πελατών, το google task και το google calendar ενώ εάν έχετε προσωπικό προτείνω Trello για την βέλτιστη διαχείριση.
  4. Διατηρήστε τις Επαγγελματικές σας Σχέσεις: Επενδύστε σε ισχυρές επαγγελματικές σχέσεις μέσω δικτύωσης και επικοινωνίας. Προτείνω για b2b την ανάπτυξη του Linkedin αλλά και ευρύτερα την δημιουργία ενός personal brand.
  5. Βρείτε Ισορροπία Μεταξύ Εργασίας και Προσωπικής Ζωής: Είναι εύκολο να χαθείτε στην εργασία όταν η δουλειά σας είναι στο σπίτι. Θέστε σαφή όρια και δώστε χρόνο και στις προσωπικές σας ανάγκες.
  6. Μην Φοβάστε τα Ρίσκα, Αλλά Διαχειριστείτε τα Σωστά: Κάθε νέα αρχή έχει τα ρίσκα της. Μάθετε να τα αναγνωρίζετε, να τα αξιολογείτε και να τα διαχειρίζεστε με στρατηγικό τρόπο. Στην προκειμένη η έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας ως ελεύθερος επαγγελματίας είναι μια απλή διαδικασία με κόστη που δεν ξεπερνούν τα 250 ευρώ το μήνα (ΕΦΚΑ + λογιστής). Στην πορεία εφόσον έχετε τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών και κερδοφορίας η μετάβαση στην δημιουργία ενός νομικού προσώπου θα είναι εύκολη και ψυχολογικά και διαδικαστικά.

 

Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να είναι χρήσιμες για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν το δικό τους επιχειρηματικό project από το σπίτι τους. Η αρχή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με συνέπεια, διορατικότητα και πάθος, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι απολύτως λυτρωτικά. Συνοψίζοντας το σημαντικότερο είναι απλά να κάνετε το πρώτο βήμα καθώς όπως είχε πει ο Richard Branson «κανείς μας δεν έμαθε να περπατάει ακολουθώντας τους κανόνες. Όλοι μάθαμε με το να πέφτουμε και να ξανασηκωνόμαστε».

Πως είναι πλέον το καθημερινό πρόγραμμα σας, πόσες ώρες εργάζεστε και γενικότερα πως είναι να «τρέχει» κάποιος μία τέτοια εταιρία στην Ελλάδα;

Γενικότερα η καθημερινότητά μου είναι πολύ δυναμική και απαιτητική. Οι ώρες εργασίας μου μπορούν να είναι αρκετά εκτεταμένες, συχνά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, αλλά το πάθος μου για την τεχνολογία και την καινοτομία κάνει κάθε στιγμή αξιόλογη. Όπως έλεγε και ο Κομφούκιος «Αν κάνεις τη δουλειά που αγαπάς, δε θα χρειαστεί να εργαστείς ούτε μια μέρα στη ζωή σου».

Η μέρα μου συνήθως ξεκινά με τον έλεγχο των e-mails και των μηνυμάτων, ακολουθούμενη από συναντήσεις με την ομάδα μου για να συζητήσουμε τα τρέχοντα έργα και τα επόμενα βήματα. Στην TechIns ο τρόπος που εργαζόμαστε είναι ευέλικτος και επί το πλείστων εξ αποστάσεως επομένως η επικοινωνία και η οργάνωση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ομαλή εκπλήρωση των έργων που αναλαμβάνουμε.

Ασχολούμαι επίσης με τη στρατηγική σχεδίαση και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, καθώς και με την αναζήτηση τρόπων για την εξέλιξη  των υπηρεσιών μας. Επίσης, δίνω έμφαση στην επαφή με πελάτες και συνεργάτες, καθώς η ανάπτυξη δυνατών σχέσεων είναι θεμελιώδης για την επιτυχία μας.

Το να «τρέχεις» μια τέτοια εταιρία στην Ελλάδα συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Ο τομέας της τεχνολογίας και του λογισμικού είναι συνεχώς εξελισσόμενος, και η προσαρμοστικότητα και η διορατικότητα είναι ζωτικής σημασίας. Είναι μια διαδικασία συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης, που απαιτεί σκληρή δουλειά, αφοσίωση και μια σταθερή πίστη στο όραμα και τις αξίες της εταιρείας.

Άξιο αναφοράς είναι πως ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι εκείνος που στοχεύει στην ταχεία ανάπτυξη μιας εταιρείας, εάν είχα επιλέξει να εστιάσω στο freelancing με ελάχιστους ή καθόλου συνεργάτες, σίγουρα οι ώρες εργασίας θα ήταν αισθητά λιγότερες. Επομένως μετά τα πρώτα βήματα ο επαγγελματίας που επιλέγει να ιδιωτεύσει θα κληθεί να αποφασίσει αν τον ενδιαφέρει και του ταιριάζει αποκλειστικά το ελεύθερο επάγγελμα ή το επιχειρείν που εμπεριέχει προσλήψεις υπαλλήλων κλπ.

Μετά από όλα όσα έχετε δει, τι απαντάτε στο δίλημμα: Δουλειά ως υπάλληλος με σταθερό μισθό VS επιχειρηματικότητα;

Το δίλημμα είναι σίγουρα ενδιαφέρον και η απάντησή μου είναι βασισμένη σε όσα έχω βιώσει και μάθει κατά την διάρκεια του ταξιδιού της ανάπτυξης της TechIns.

Η επιχειρηματικότητα συνοδεύεται από μεγάλη ελευθερία και αυτονομία, αλλά και από σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητες. Όταν είσαι επιχειρηματίας, διαμορφώνεις την πορεία και το όραμα της εταιρείας σου. Αντιμετωπίζεις κάθε ημέρα ως μια νέα πρόκληση και έχεις τη δυνατότητα να καινοτομήσεις και να προσαρμοστείς συνεχώς. Παράλληλα, η επιχειρηματικότητα απαιτεί μεγάλη αφοσίωση, σκληρή δουλειά και την ικανότητα να ανταποκρίνεσαι στις συνεχείς αλλαγές της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, η δουλειά ως υπάλληλος με σταθερό μισθό προσφέρει μια σχετική ασφάλεια και προβλεψιμότητα. Είναι μια επιλογή που συνδέεται με λιγότερους κινδύνους και συχνά με μια πιο ισορροπημένη εργασιακή ζωή. Ωστόσο, μπορεί να στερείται της δυνατότητας αυτονομίας και προσωπικής ανάπτυξης που συχνά συναντάται στην επιχειρηματική διαδρομή.

Τελικά, η επιλογή μεταξύ των δύο εξαρτάται από την προσωπικότητα, τις αξίες και τους στόχους του καθενός. Προσωπικά, η επιχειρηματικότητα ήταν η δική μου επιλογή, καθώς εκτίμησα την ελευθερία, την πρόκληση και την ικανοποίηση που προσφέρει η οικοδόμηση κάτι νέου και δικού μου. Ωστόσο, αναγνωρίζω ότι δεν είναι κάτι που ταιριάζει σε όλους, και η εργασία ως υπάλληλος μπορεί να είναι εξίσου επιβραβευτική και ικανοποιητική για άλλους.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα και οι στόχοι της εταιρίας σας;

Γενικότερα είμαι ενθουσιασμένος για τα επόμενα βήματα και τους στόχους της εταιρίας μας. Μέσα στο 2024, στοχεύουμε σε σημαντική επέκταση της ομάδας μας, φτάνοντας τα 20 άτομα. Αυτή η επέκταση θα συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητάς μας να ανταποκρινόμαστε στις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς και να δημιουργούμε καινοτόμες λύσεις για τους πελάτες μας.

Επιπλέον, είμαστε στα σκαριά να ανακοινώσουμε νέες μεγάλες συνεργασίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση μας στην αγορά. Συγχρόνως, ετοιμαζόμαστε να εντάξουμε στην ομάδα μας έμπειρα και γνωστά στελέχη της αγοράς, που θα συμβάλουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους στην περαιτέρω ανάπτυξη της TechIns.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις εφαρμογές μας είναι επίσης μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ακόμη πιο προηγμένες και εξατομικευμένες λύσεις στους πελάτες μας. Στο ίδιο πνεύμα, προγραμματίζουμε να προσθέσουμε σεβαστούς ακαδημαϊκούς ως συμβούλους και συνεργάτες, προκειμένου να ενισχύσουμε την έρευνα και την ανάπτυξή μας με βάση τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις και μεθοδολογίες.

Όσον αφορά τους οικονομικούς στόχους, στοχεύουμε στον τριπλασιασμό της κερδοφορίας και του τζίρου μας για το 2024. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος αντανακλά την πεποίθησή μας στη σταθερή και δυναμική ανάπτυξη της TechIns και στην αφοσίωσή μας στην προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας.

Αναδημοσίευση από: It’s Possible

Related Posts

Subcribe to our Newsletter

Αρχική

Ο κόσμος του cyber security και της τεχνολογίας χτυπάει εδώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του cybernews.gr για την εβδομαδιαία τεχνολογική ενημέρωση σας!